Promo banner

A+ A A-

Muftija Grabus susreo se sa papom Franjom u Sredipolju

Prilikom posjete pape Franje spomeniku u Sredipolju, općine koja se nalazi uz granicu sa Slovenijom, gdje se 13. septembra 2014. godine molio za žrtve iz Prvog svjetskog rata, na poziv Vatikana i nadbiskupa Trsta Giampola Crepaldija, odazvao se i muftija dr. Nedžad Grabus. U pratnji muftije Grabusa bio je sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

Tom prilikom muftija dr. Nedžad Grabus rukovao se sa Papom i izmijenio nekoliko riječi. Prema riječima muftije Grabusa to je nastavak njegovih zalaganja da se prisjetimo ubijenih vojnika u Prvom svjetskom ratu koji su, po porijeklu, bili prvenstveno iz Bosne i Hercegovine, muslimani.

Italijanska vojska prilikom obilježavanja sto godina od Prvog svjetskog rata, imala je namjeru organizirati misu i susret sa Papom na trgu svetoga Petra u Rimu ali Papa nije prihvatio prijedlog, jer bi se u tom slučaju uveličavalo i spominjalo samo pobjednike, jer Italijani doživljavaju prvi svjetski rat kao pobjedu. Ova činjenica je podsticajna za budućnost Europe i njenih naroda.

Na području Slovenije i Italije, posebno na graničnim područjima, vodile su se žestoke bitke između Austro-Ugarske monarhije i Italije. Puno vojnika iz Bosne i Hercegovine borilo se na strani Austro-Ugarskog carstva. Između velikog broja žrtava prvog svjetskog rata možemo naći i hiljade Bošnjaka, a koji su ukopani na različitim lokacijama. U blizini Trsta nalazi se vojno groblje na kojem je ukopano blizu stotinu Bošnjaka. Na njihovim grobovima nalaze se krstovi uprkos tome što su bili muslimani što dokazuju njihova imena.

Susret sa papom Franjom nastavak je dobre suradnje sa dr. Šemsom Osmanovićem, koji je uveliko pripomogao da je muftija dr. Nedžad Grabus prisustvovao ovom događaju. Dr. Osmanović već godinama nastoji da se bošnjačkim vojnicima, koji već skoro pa jedno stoljeće leže pod križevima, zamjene i postave prava obilježja.

Zato je današnja Papina poruka veoma ohrabrujuća: “Kako je to moguće? Moguće je zato, jer su i danas u pozadini interesi, geopolitički planovi i pohlepa za novcem i vlašću. U pozadini je i vojna industrija za koju se samo čini da je veoma važna. I svi ti projektanti tog horora i organizatori sukoba kao i preprodavači oružja imaju u srcu natpis: nije me briga. Zato mudri prizna grešku, osjeti bol, kaje se, traži oprost i zaplače. S tim “nije me briga”, što bezobzirni vojni privrednici nose u srcu možda mnogo zarade, ali njihovo je srce pokvareno i izgubilo je sposobnost da zaplače. Ovo “nije me briga” sprječava plač. Kabil nije zaplakao. Kabilova sjenka krije nas i ovdje na ovom groblju. Primjetna je. Primjetna je još u historiji od 1914. godine i sve do danas. I danas se može primijetiti”; poručio je Papa.

Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, koji je Papi poklonio cvijet Srebrenice, a koji predstavlja genocid u Srebrenici. Papa mu se zahvalio i pozdravio ga selamom. U Sredipolju bio je prisutan i zagrebački muftija dr. Aziz Hasanović sa saradnicima.

Nadamo se da će u svijetu zavladati mir i da će ove ohrabrujuće riječi doći do ljudi, posebno onih koji mogu utjecati na promjene.

Nevzet Porić

(www.islamska-zajednica.si)

  • 0101