A+ A A-

Reisul-ulemu posjetio srbijanski ministar Zukorlić

17 07 2024 01 reis posjeta ministar zukorlic

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio ministar u Vladi Republike Srbije Usama Zukorlić, ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost Vlade Republike Srbije.

U njegovoj pratnji bio je državni sekretar u srbijanskom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dr. Rejhan Kurtović.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima uspostave boljih odnosa i tješnje saradnje između dviju strana - na principima međusobnog uvažavanja i nemiješanja u unutrašnje stvari jednih i dugih.

Reisul-ulema je naglasio da Islamska zajednica istinski teži dobrim odnosima, naročito s vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te da podržava svaki korak koji vodi ka tome. Konstatirano je da za to postoje velike mogućnosti i da bi upravo ministarstvo na čijem se čelu nalazi ministar Zukorlić tu moglo odigrati značajnu ulogu.

Ministar Zukorlić je kazao da će se njegovo ministarstvo posebno angažirati na ujedinjenju Islamske zajednice u Srbiji, te na pročišćavanju komunikacijskih kanala između Beograda i Sarajeva, napomenuvši da Vlada Srbije drži ispruženu ruku, naročito prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i da iskreno teži kompromisu i očuvanju mira i sigurnosti.

Reisul-ulema je ministru Zukorliću zahvalio na posjeti i poželio mu uspjeh na novom poslu iskazavši mu bezrezervnu podršku u nastojanjima koja je apostrofirao, naročito onim usmjerenim prema objedinjavanju Islamske zajednice u Srbiji.

(Preporod.info)