A+ A A-

Çelebi u Čajniču: Vrata ove džamije će uvijek ostati otvorena kao simbol mira, spokoja i ljubavi

12 07 2024 03 celebi obracanje cajnice

Hayrullah Çelebi, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske, danas je na svečanom otvorenju Sinan-begove džamije u Čajniču poručio da ona nije samo mjesto molitve, već i važan dio kulturnog i historijskog naslijeđa.

Kako je naglasio Çelebi, džamija je vijekovima bila simbol bratstva, mira i tolerancije na ovom prostoru.

- To je ojačalo naše jedinstvo i solidarnost. Danas, oživljavanjem ovog svetog hrama, jačamo naše veze sa prošlošću i ostavljamo važno naslijeđe budućim generacijama - kazao je on.

Naveo je da, pored mnogih objekata koje su zločinci spalili i uništili 1992. godine, džamija nije do te mjere razorena da nije ostao gotovo ni jedan kamen.

- Protokolom potpisanim između naše Generalne direkcije vakufa i Vakufske direkcije Islamske zajednice 2015. godine, brzo je počela njegova rekonstrukcija. U arhitektonskom smislu, radovi na rekonstrukciji Sinan-begove džamije, koja je imala veliku kupolu sa tri male kupole, kamenu munaru visine oko 37,50 metara, započeli su nakon prethodno urađenih arheoloških iskopavanja. Nova džamija sagrađena je na ostacima temelja srušene džamije. Ručno crtani radovi u enterijeru ponovo su oživjeli vjekovni duh džamije i vratili joj njen originalni izgled - objasnio je Çelebi.

Ponovno otvaranje Sinan-begove džamije za ibadet Bogu dodatno će ojačati veze prijateljstva i bratstva između dvije zemlje i odigrat će važnu ulogu u prenošenju naše vjere i kulture na buduće generacije, ocijenio je on.

- Vrata ove džamije će uvijek ostati otvorena kao simbol mira, spokoja i ljubavi. Želio bih reći da ćemo i dalje stajati uz narod Bosne i Hercegovine i nastaviti sa oživljavanjem naše zajedničke bogate kulturne i arhitektonske zaostavštine, pod vodstvom našeg predsjednika gospodina Recepa Tayyipa Erdoğana i uz njegovu beskrajnu podršku našoj Instituciji - poručio je Çelebi.

Zahvalio je Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, arhitektama, inženjerima, tehničkom i administrativnom osoblju koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

- Prije svega, u vašem prisustvu, želim da zahvalim reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i direktoru Vakufske direkcije Senaidu Zajimoviću za doprinos i podršku koju su pružili u dosadašnjoj saradnji između naših ustanova. Želim da ponovno otvaranje naše džamije bude ugodno i u dobroj atmosferi, a svim gostima ovdje iskazujem poštovanje i ljubav. U nadi da ćemo vas ponovo sve sresti u hladovini naših svetih hramova u budućim lijepim danima, neka vam bude sretno i neka vam džemat bude u izobilju - poručio je danas Çelebi.

(Preporod.info)