A+ A A-

Međunarodna konferencija o dijasporalnim i migrantskim identitetima

Međunarodna konferencija: „Dijasporalni i migrantski identiteti: društveni, kulturološki, politički i religijsko-duhovni aspekti“

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je objavio poziv za dostavljanje radova za međunarodnu konferenciju: „Dijasporalni i migrantski identiteti: društveni, kulturološki, politički i religijsko-duhovni aspekti“ koja će se održati 23. i 24. april 2015. u Sarajevu.

Ova konferencija ima za cilj tematizirati dijasporalne i migrantske identitete te okupiti i umrežiti naučnike i istraživače koji se bave ovom tematikom. Na ovaj način želimo pružiti priliku za razmjenu i raspravu ideja, teorijskih i empirijskih nalaza te metodoloških pristupa koji se fokusiraju na zajednice Bošnjaka, Balkanskih muslimana ali i drugih čije iskustvo i rad mogu biti sa njima uspoređeni. Stoga se pozivaju istraživači, akademski radnici, profesori, ali i magistranti i doktoranti te aktivisti i predstavnici civilnog društva, da se prijave za učešće na ovoj konferenciji sa svojim izlaganjima. Definirana područja unutar kojih se preporučuje odabir specifične teme izlaganja su:

1. Višestrukost migrantskih identiteta i njihova izgradnja: odnos tradicije, kulture, vjere i jezika

2. Islamsko naslijeđe između vlastite tradicije i izazova globalizacije: susreti sa drugačijim “tipovima” islama i pripadanje ummetu

3. Izazovi i perspektive povratka: imaginarijnarativa o povratku naspram stvarnog povratka (prve, druge i treće generacije)

4. Građanstvo, državljanstvo, pripadanje: migrantska iskustva

5. Socijalna uključenost/isključenost i vjerska ljudska prava manjina (npr. halal klanje, obrezivanje muške djece, hidžab…)

6. Nacionalna i transnacionalna dinamika u migrantskom iskustvu

7. Pluralnost i „jedinstvo u različitosti“ u iskustvu migranata

8. (Ne)mir u kući: multidimenzionalnost kulturalnih kodova potomaka migranata (druga i treća generacija)

9. Oblici i iskustvo vjerske prakse u migraciji

10. Biti Bošnjak na zapadu: etnički, kulturalno, vjerski i/ili politički

11. „Nevidljivost“ muslimanskog identiteta balkanskih migranata: između integracije i asimilacije

12. Izazovi daljine: „bliskost“ Evrope naspram „udaljenosti“ Sjeverne Amerike i Australije

13. Izvori vjerskog autoriteta: formalni i neformalni

14. Odgajanje imama i vjernika za 21. vijek: migrantski kontekst

15. Tradicionalni i alternativni vidovi organiziranja migrantskih zajednica i njihova multifunkcionalnost

16. Rodni odnosi i migracije.

Uvodna predavanja na otvaranju konferencije držat će:

 Prof. dr. Safet Bandžović Institut za historiju, Univerzitet u Sarajevu

 Prof. dr. Xavier Bougarel L’École des hautes études en sciences sociales- EHESS, Paris (Škola za napredne studije društvenih nauka)

 Prof. dr. Samuel Behloul (tbc) Direktor komisije za pastoralnu brigu o migrantima švicarske biskupske konferencije, Fribourg

Značajni rokovi:

Rok za prijavu za učešće sa izlaganjem 30.6.2014.

Rok za prijavu za učešće bez izlaganja 1.3.2015.

Rok za prijavu za učešće na metodološkoj radionici 1.3.2015.

Rok za objavu imena odabranih izlagača 15.7.2014.

Rok za dostavu prve verzije rada 31.1.2015.

Rok za dostavu finalne verzije rada 31.5.2015

U program međunarodne konferencije uključena je zasebna radionica o „Metodologiji istraživanja migracija“ (3h) koju će voditi dr. Selma Porobić, direktorica Centra za studije o izbjeglim i raseljenim osobama (CESI) Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Prednost za učešće u radionici imaju magistranti, doktoranti i drugi koji planiraju istraživanja u ovom području.

Odabrani radovi bit će objavljeni u recenziranom zborniku radova. Radni jezici konferencije su bosanski i engleski jezik. Bit će obezbijeđen simultani prijevod tokom trajanja konferencije. Učešće je besplatno. Hrana i radni materijali su obezbijeđeni za sve učesnike. Uz to za izlagače je obezbijeđen i smještaj.

Tokom održavanja konferencije bit će organiziran i izložbeni salon u kome će učesnici moći prezentirati svoj rad, aktivnosti, istraživanja i slično. I to u formi: letaka, brošura, postera, prezentacija i slično. Ako želite rezime rezultata svog istraživanja, zanimljive aktivnosti ili objavljene publikacije prezentirati ostalima to ćete moći na ovom izložbenom salonu. Svoju zainteresiranost za ovo navedite u prijavi.

Svoju prijavu za učešće na konferenciji (sa svim pratećim sadržajima) možete izvršiti na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/1uT3zLtA7BFIWlGBwFCLjG0JSPDNn4NswcvielAcvzys/viewform?edit_requested=true

Detalje o konferenciji možete pronaći na: http://iitb.ba/content/poziv-za-dostavljanje-radova/296