A+ A A-

Klanjana dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/20-07-2024-01-dzenaza-prijedor

Kolektivna šehidska dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Kamičanima u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Ove godine klanjana je dženaza za Musić Bademu, Musić Nazifa, Aliju Envera i Forić Aliju. Oni su ubijeni na području Korićanskih stijena, Čarakova  i Kozarca.

Musić Badema najstarija je žrtva, imala je 50 godina kada je 1992. godine nestala u Čarakovu. Najmlađa žrtva je Forić Alija. On je imao svega 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca.

Obraćajući se prisutnima na dženazi, reisul-ulema je istakao da je potrebno istrajati na traženju svih nestalih i privođenju prvdi odgovornih za zločine.

- Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, i izvan naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da - poručio je reisul-ulema Kavazović.

Dženaza-namazu prethodio je vjerski program, kao i komemoracija. Prisustvovali su visoki vjerski i zvaničnici svih nivoa vlasti.

Srpske vojne i policijske snage ubile su u Prijedoru 3.176 civila, a još uvijek se traga za oko 500 osoba.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana do sada su nađeni u tri države, i deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina.

(Preporod.info)