A+ A A-

Suad ef. Mahmutović – novi magistar islamskih nauka

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a Bosanska krajina posebno, od 12. maja ove godine su počašćeni još jednom titulom magistra islamskih nauka. Naime, Suad ef. Mahmutović, profesor  u Cazinskoj medresi i asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, tog dana je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na zadovoljstvo i radost porodice, rodbine, velikog broja prijatelja i radnih kolega, uspješno odbranio magistarski rad na temu „Bihaćki vakufi od 1878.godine do danas“, te stekao akademsko  zvanje „Magistar islamskih nauka iz oblasti Islamske kulture i civilizacije“. Iskreni prijatelji Islamske zajednice, a time i vakufa kao relevantne institucije zahvaljujući kojoj Islamska zajednica  stoljećima opstaje, Mahmutovićevo „upuštanje“ u ovu odveć zahtjevnu i kompleksnu temu će zasigurno ocijeniti kao historijski hrabar i odvažan korak u cilju rasvjetljavanja činjenica o stanju vakufske imovine u ovom dijelu Bosne. Kao plod ogromnog istraživačkog truda i zalaganja, te kao veoma značajan doprinos uvidu u opće stanje vakufske imovine kroz posljednjih 136 godina, ovaj rad je ocijenjen uspješnim od strane tročlane komisije: Dekana FIN – a prof.dr. Ismeta Bušatlića (mentor), prof.dr. Enesa Ljevakovića (predsjednik komisije), i doc.dr. Ahmeta Alibašića (član komisije). Odbrani ove teme prisustvovao je i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović.

mag-su-mah-05-2014-1

 

Podaci vezani za bihaćke vakufe u periodu od Austrougarske monarhije do danas do kojih je na osnovu autentičnih izvora došao Suad ef. Mahmutović, kao i činjenice koje je utvrdio i rezultati do kojih je došao na temelju validne dokumentacije, u najmanju ruku su šokantni. U neuobičajeno obimnim prilozima na čak 217 stranica, Mahmutović bilježi preko 2.000 vakufskih parcela upisanih u gruntovnu i katastarsku evidenciju za period i područje koje je uzeo za predmet istraživanja. Konkretni podaci kojima je rezultiralo petogodišnje sakupljanje građe za ovaj magistarski rad, zasigurno predstavljaju stabilan temelj za kasnija eventualna istraživanja na temu lokalnih vakufa. Pomenuti podaci i rezultati istraživanja jasno i nedvosmisleno ukazuju na činjenicu da su, kako to navodi mr. Mahmutović, „Bihaćki vakufi preko noći postali „res nullius“ – ničija stvar „  ili su skrnavljeni, pljačkani i oduzimani, te na taj način doživljavahu sudbinu vakufa u ostalim krajevima BiH.

„Bihać je bio grad vakufa. On to više nije. Danas u ovom gradu gotovo da nema objekata islamske arhitekture, sem turbeta dvojici nepoznatih šehida, kojeg su Austrijanci uz sve počasti premjestili“, navodi Mahmutović.

U istraživanju o bihaćkim vakufima obrađeno je 1.547 katastarskih čestica evidentiranih u Gruntovnici od 1880. godine do danas,  te 504 u Katastru, što čini ukupno 2.051 parcelu. Tragom ove dokumentacije, kao i arhivske građe koja predstavlja korespondenciju Vakufsko – mearifskog saborskog odbora, Vakufske direkcije, Odbora Naiba i Ulema medžlisa u Sarajevu sa Kotarskim vakufsko-mearifskim povjerenstvom u Bihaću, došlo se do zapanjujućih saznanja koje mr. Suad ef. Mahmutović navodi u Zaključku: “Bihaćki vakufi su nekada u svom  posjedu imali  ukupno 4.011.143 m² zemlje, odnosno 4.011 dunuma i 143 m², 3 medrese, 46 džamija, 137 kuća, 8 magaza, 12 dućana, 3 odaje, 2 zgrade, 1 pilanu, 1 pekaru, 3 kafane, 1 vodenicu te 4 skele – kerepa za prijevoz robe i putnika preko rijeke Une. Sve ove kuće su bile privatna imovina i kao takve su uvakufljene. Nijedna pomenuta kuća, magaza, dućan, odaja, pekara, pilana, zgrada, kafana, vodenica niti skela, nisu danas u vlasništvu vakufa. Vakuf Medžlisa IZ-e Bihać  trenutno u Gruntovnici posjeduje ukupno 1.079.279 m² zemlje, dok čak 2.931. 864 m² nisu u vlasništvu vakufa.

Kao i na područjima drugih medžlisa u Bosni i Hercegovini, i u Bihaću se radi o organiziranoj i dobro osmišljenoj pljački vakufske imovine u posljednjih trinaest decenija”. Cijeneći magistarski rad Suada ef. Mahmutovića nezaobilaznim materijalom za štampu, molimo Allaha dž.š. da mu i samo djelo koje će biti od koristi cijeloj Islamskoj zajednici i budućim generacijama upiše kao vakuf i primi kao trajnu sadaku.

Biografija mr. Mahmutovića

Mr. Suad ef. Mahmutović je rođen 15.marta 1964.godine u Bihaću, gdje je završio Osnovnu školu. Školovanje nastavlja u Gazi Husrev-begovoj medresi koju završava 1983. godine. Završio je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a zvanje diplomiranog pravnika stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

U radnoj karijeri je obnašao značajne funkcije u organima i institucijama Islamske i šire društvene zajednice.  U Islamskoj zajednici je proveo 30 godina i to, 10 godina kao imam u bihaćkim džematima, 10 godina na poziciji glavnog imama Medžlisa IZ –e Bihać i posljednjih 10 godina do danas radi kao profesor  u Medresi „Džemaluddin Čaušević” u Cazinu i asistent na IPF – u u Bihaću. Bio je član Sabora IZ – e u BiH, član IO – a BZK „Preporod”, član IO – a „Kantonalna i univerzitetska biblioteka”, član UO – a RTV Unsko – sanskog kantona i UO – a Univerziteta u Bihaću.

Dobitnik je najvećeg priznanja Općine Bihać „Povelja 26. februar” i Plakete Patriotske lige USK-a.

Govori arapski, engleski, djelimično i njemački jezik. Oženjen je, otac troje djece. Mr. Suad ef. Mahmutović je jedan od najpoznatijih vaiza, čija predavanja su sa velikim zanimanjem rado slušana u našim džematima i džematima Bošnjačke dijaspore.

Izudin Hilić