Promo banner

A+ A A-

ODRŽANA SKUPŠTINA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NORVEŠKOJ

norveska     Dana 24.03.2007. godine u prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka u Oslu održana je četvrta redovna sjednica na kojoj je prisustvovalo 31 od 33 zastupnika. Kao gostom iz Bosne i Hercegovine, ovoga puta smo bili počašćeni prisustvom hafiza Sulejmana ef. Bugarija, koji se obratio delegatima Skupštine prigodnom besjedom. Takoder je ambasador BiH u Norveškoj Njegova ekselencija dr. Faik Uzunović našao vremena da poselami prisutne i zaželio je uspješan rad delegatima na Skupštini.


     Na dnevnom redu se nalazilo pet tačaka i to:
1. Usvajanje zapisnika sa prošle sjednice,
2. Izvještaj o vjerskim aktivnostima i radu Islamske zajednice Bošnjaka i radu Glavnog odbora Islamske zajednice između dvije Skupštine,
3. Izborna odluka,
4. Završni račun za 2006. i budžet za 2007. godinu,
5. Promjena imena "Islamska zajednica Bosne i Hercegovine" u "Islamska zajednica Bošnjaka"

     Zadovoljstvo je spomenuti da su delegati aktivno učestvovali u diskusijama koje su uglavnom bile afirmativnog karaktera, ali se nisu libili ni da ukažu na određene manjkavosti, posebno tamo gdje je komunikacija jedna od najvažnijih pretpostavki da rad na terenu bude uspješan. Inače, konstatirano je da se na komunikaciji mora mnogo raditi, posebno imajući u vidu okolnosti u kojima mi živimo, van Bosne i Hercegovine. Postojanje kvalitetne komunikacije važno je u odnosima između imama i džematskih odbora, kao i džematskih odbora i džematlija. Analizirajući većinu problema na terenu, lahko je ustanoviti da problemi uglavnom bivaju izazvani neredovnom ili lošom komunikacijom na spomenutim relacijama.   

     Uvažavajući sve pohvale i primjedbe, druga tačka dnevnog reda, kao najvažnija na održanoj Skupštini, je na kraju jednoglasno usvojena. Glavni odbor je dobio zadatak da uradi bolju organizacionu strukturu, kako džemata, tako i određivanja mjesta rezidencijalnih imama u velikim džematima. Ova aktivnost se treba uraditi do sljedeće Skupštine. Na kraju je Skupština pohvalila rad Glavnog odbora, glavnog imama i njegov angažman u Islamskom savjetu, imama i džematskih odbora u proteklom periodu.
     Izborna odluka je usvojena sa neznatnom dopunom.
     Završni račun za 2006. i budžet za 2007. godinu su bili prezentirani Skupštini na najbolji mogući način, razvrstavajući prihode i troškove po vremenu, mjestu nastanka i nosiocu, što su zastupnici jednoglasno usvojili.
     Također je prijedlog promjene imena usvojen jednoglasno.
     Nakon uspješno završene sjednice zastupnici su organizovano otišli na fudbalsku utakmicu Norveška i Bosna i Hercegovina.

O Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj
     Inače, u Islamskoj zajednici je trenutno angažirano sedam ( 7 ) imama: Senaid ef. Kobilica, glavni imam, Abdurahman ef. Mešanović, Ferid ef. Talić, Aljo ef. Halilović, Edin ef. Mezit, Elvedin ef. Mujezinović i Derviš ef. Varešlija. Predsjednik Islamske zajednice je gosp. Dževad Mešan.

     Radi lakše orijentacije Norveška je trenutno podijeljena u 18 neklasičnih džemata. Zbog prelaska Bošnjaka sa sjevera na jug četiri džemata su pripojena najbližim džematima. Svi džemati bivaju redovno posjećivani od strane imama, heftično, polumjesečno, mjesečno ili u dva-tri mjeseca jedanput, zavisno od daljine. Islamska zajednica u ovoj godini broji preko 8000 članova, više za oko 800 članova u odnosu na prošlu godinu.
     U Norveškoj trenutno ima oko 12000 Bošnjaka. Procentualno gledajući broj članova u Islamskoj zajednici je na zavidnom nivou i u stalnom porastu. Prema evidenciji oni su smješteni u preko 240 komuna. Ovaj podatak dovoljno govori o prirodi posla u dijaspori, jer imamo 240 komuna s jedne, a sedam imama s druge strane koji trebaju zadovoljiti potrebe članstva.

     Islamska zajednica ima svoj kupljeni poslovni prostor, gdje je smješten ured Islamske zajednice i mesdžid. Veličina prostora je 304 kvadratna metra i vrijedi preko kr. 4 000 000. Zatim imamo novokupljenu kuću sa dva sprata u Sarpsborgu, gdje je trenutno najveća koncentracija Bošnjaka.

 (Pripremio: Senaid ef. Kobilica, glavni imam)