A+ A A-

Sergija za Siriju

19 12 2016 07 sergija sirijaRijaset Islamske zajednice nastavlja akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć narodu Sirije, koji proživljava najteže trenutke u svojoj historiji.

„Tim povodom Uprava za vjerske poslove najavljuje sergiju za petak, 23. decembar 2016. godine, na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama (Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji) te bošnjačkoj dijaspori“, saopšteno je danas iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Nusret ef. Abdibegović kazao je za Radio BIR:

„Svjedoci smo da naša braća, narod Sirije, prolazi kroz teško iskušenje. Posljednji događaji i događanja, stradanja, rušenja i progon stanovnika Halepa je po mnogim ocjenama zatalasao cijeli svijet, no očito da pod pritiskom različitih koncepata rušenja, proseljavanja i raseljavanja i ubijanja ljudi demokratski svijet nije mogao ništa više učiniti osim apela, takva situacija je bila u Bosni i posebno u našem gradu Sarajevu, zato Islamska zajednica promatrajući sve ovo nastavlja akciju pružanja pomoći narodu Sirije a posebno stanovnicima razrušenog i porušenog Halepa.

Mi ćemo u petak 23.12.2016 godine zamoliti naše vjernike da sergijom i svojim prilozima pomognu a naša obaveza je da nastavimo pružanje pomoći shodno mogućnostima i Islamske zajednice i našeg naroda. Mi smo to radili i ranije, pružali direktno preko naših prijatelja iz Republike Turske pomoć, to smo radili preko naših mešihata u Srbiji i Hrvatskoj.

Vjerujem da mnogi znaju za te naše akcije i vjerujem da će mnogi podržati i ovaj apel i ukupnu akciju koja će trajati do negdje polovice januara kada ćemo moći kazati što smo uradili i podnijeti izvještaj.

Zato apelujem na naše građane na naše prijatelje, na naše vjernike da se uključe. Oni su nam pokazali i svoju svijest i svoju savjest kroz demonstracije, kroz različite medijske prostore gdje iskazuju solidarnost, Islamska zajednica čini maksimalne napore no ona ne može preuzeti odgovornost, sav taj humanitarni teret na sebe, IZ treba da bude savjest i odgovornost i ona će to pokazati i ovaj put kao što je i mnogo puta do sada“, kazao je direktor Abdibegović.

Koordinator za odnose sa islamskim svijetom u Upravi za vanjske poslove i dijasporu gosp. Subhi Tadefi je istakao akciju od prije dvije godine kada je bio veliki val izbjeglica sa sjevera Sirije.

„Tada je IZ u saradnji sa Merhametom pokrenula akciju i izdvojila otprilike oko 300.000 hiljada KM i ta pomoć je realizovana u jednom od kampova na jugu Turske u vidu kupovine, postavljanja i opremanja 15 kontejnera za potrebe tog kampa koji je bio spreman da primi oko 5.000 izbjeglica. Predstavnik Merhameta i predstavnik Rijaseta IZ su lično uz prisustvo ambasadora BiH u Turskoj prisustvovali postavljanju tih kontejnera, a svaki kontejner je sadržavao određene sudopere odnosno veš mašine za potrebe izbjeglica koje su tada trebale da se smjeste u tom kampu.

Također prošle godine IZ je pokrenula akciju za prikupljanje sredstava i sredstva koja su prikupljenja u prvoj fazi je poslano otprilike oko 185.000 KM u vidu medicinske pomoći i pomoći medicinskom kadru, isto tako za izbjeglice koji borave na jugu Turske“, rekao je za Radio BIR Subhi Tadefi koji je također pozvao širu javnost da se uključi u akciju prikupljanja pomoći narodu Sirije i istakao važnost sudjelovanja u ovoj akciji jer su i građani BiH prošli golgotu ratovanja i golgotu iseljeništva.