A+ A A-

Bihać: Okrugli sto o ovisnosti o kockanju

  • 0000

Kocka, klađenje i igre na sreću je treći najveća rizik po bosansko-hercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod uticajem alkohola. Islamska zajednica u BiH je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv ovisnosti o kocki. S tim u vezi Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je bio domaćin okruglog stola na temu „Multidisciplinarni pristup ovisnosti o kockanju“. Uvodničari su bili prof. dr. Meliha Bijedić sa Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Elvira Kajtezović – Ćatić sa Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Muharem Štulanović, sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i Asim Smajlović ispred Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću doc. dr. Hajrudin Hodžić je istakao da je cilj organizacije ovog događaja ustvari ukazivanje na problem u društvu koji dostiže vrlo dramatičan nivo, te da se pokuša dati odgovor i pravac djelovanja svih nadležnih u ovom segmentu, a posebno da se utiče na same konzumente ove pošasti koja je neprimjetno izjeda naše društvo.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je istakao da je ovaj problem dugo vremena posmatran kao bezbolan i potpuno minoran, te se ovom problemu nije pridavalo dovoljno pažnje, a on je zaista velik problem s kojim se moramo uhvatiti u koštac i raditi na tome da ga, koliko je moguće, oslabimo i u konačnici u cjelosti eliminišemo.

Prvi izlagač na ovom seminaru je prof. dr. Meliha Bijedić, profesorica na edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli, a koja se dugo godina profesionalno i potpuno predano bavi temom odvikavanja od kockanja. Ona je predstavila socijalne i društvene pogubnosti kocke u našem društvu iznoseći šokantne činjenice o broju prodajnih mjesta, o lokacijama prodajnih mjesta, o iskustvima sa ljudima koji kroz call centar traže pomoć, te je iznijela brojnu argumentaciju o pogubnosti ovakvih postupaka za individuu, porodicu i društvo u cjelosti.

Sa vjerskog stanovištva uvodničar je bio prof. dr. Muharem Štulanović koji je naglasio da je vjerski stav naspram kockanja kategoričan i da taj stav danas poštuju i propagiraju svi oni koji se bave problemom ovisnosti o kackanja. Naglasio je da je Uzvišeni Allah zabranio kockanje na način da je prvobitno ukazao na njene posljedice, a potom i kategorički zabranio prilazak toj bolesti i pošasti koja i danas uništava pojedinca i zajednicu.

Prof. dr. Elvira Kajtezović – Ćatić je sa ekonomskom aspekta ponudila brojne odgovore na one argumente koje propagiraju oni koji se protive zabrani kocke i govore o navodnim pozitivnim efektima kockarnica na bh ekonomiju kroz broj radnih mjesta, broj ljudi koji bi ostali bez posla usljed eventualnog zatvaranja kladionica i kockarnica i prihoda od klađenja i kockanja, te je na vrlo sistematičan i statistički jednostavan prikaz predstavila sve zamke koje se u medijima mogu pogledati i pročitati o ovom problemu.

Ispred nevladinog sektora kao uvodničar se obratio Asim Smajlović, predsjednik Asocijacije AKOS i predstavnik Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija. On je iznio brojna iskustva nevladinog sektora u konkretnom terenskom radu sa ovisnicima o kockanju, te o aktivnostima koje poduzima nevladin sektor u borbi protiv ovisnosti kockanja.

Na kraju su sumirani zaključci koji će biti prosljeđeni nadležnim instancama na daljnje postupanje, te je upućen apel svima da se uhvatimo u koštac sa ovom bolešću i da najmanji oblik ovisnosti o kockanju ne tretiramo ignorisanjem ili tolerancijom, a da od zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti na raznim nivoima zahtjevamo zatvaranje kladionica i kockarnica i ograničavanje pristupa kroz razne vidove oporezivanja, redovnih inspekcijskih nadzora, žestokog kažnjavanja prijestupnika i brojne druge mjere koje je neophodno poduzeti u cilju sprečavanja širenja ovog zaista velikog problema koji je pronašao plodno tlo u našoj zemlji i kod našeg naroda.