Promo banner

A+ A A-

Muftija Fazlović, reisu-l-hudžadž: Hadž je provjera čvrstine vjerovanja

Pred polazak u Mekku razgovarali smo sa ovogodišnjim reisu-l-hudžadžom hadžija iz Bosne i Hercegovine muftijom tuzlanskim Vahid ef. Fazlović. Muftija Fazlović govorio je o samoj organizaciji ovogodišnjeg hadžskog putovanja iz BiH, te i impresijama i doživljajima kako svojim tako i drugih naših hadžija...

Poštovani muftija Fazloviću, obzirom da su Vas Rijaset i uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović odabrali da budete predvodnik naših ovogodišnjih hadžija, možete li nam kazati koliki je značaj hadža za bosanskohercegovačke muslimane?

04 09 2016 01 muftija fazlovic

Muftja Fazlović: Drago mi je prije svega zbog prilike da kažemo nekoliko riječi jednom od temeljnih propisa u islamu, hadžu. Period u kojem se obavlja hadž i svi obredi hadža je zasigurno period toliko zgusnutih ibadeta i nijedan drugi u životu vjernika se ne može s njim porediti. Zato vidimo i toliku volju vjernici koji su došli na hadž - da dosegnu vrhunce, svako od nas svoj pojedinačno. Svi mi imamo svoje duhovne nivoe. U svemu tome, obavljajući ove obrede, vjernici jedni druge podstiču i prenose tu energiju i snagu duhovnosti jedni na druge što je veoma vidljivo i razumljivo. Što se tiče naših vjernika iz Bosne i Hercegovine, poznato je da je kod nas tradicija obavljanja hadža prisutna još od vremena kada se to činilo u veoma zahtjevnim uvjetima. Imali smo hadžije iz Bosne i Hercegovine iz tih davnih vremena, to se dugo pamtilo a o tome i knjige napisane imamo. Svakako, iz vremena od nekih prije pedesetak godina ili generacija koje su još ranije živjele nisu mogle ni u snu zamisliti da će njihovi potomci, da tako kažemo na krilima dolaziti na hadž. To se danas događa kod svih muslimana svijeta pa tako i kod naših Bošnjaka. To je još jedna Allahova blagodat i davanje. Allah dž.š. danas kao Uzvišeni sa svojim okriljem milosti i oprosta u goste prima hadžije u jednom novom kulturnom i civilizacijskom ozračju i hvala dragom Allahu da smo dočekali da danas u Mekki, a posebno ovdje u Medini doživimo jedan iznimno visok i vrijedan spoj kulture, duhovnosti i civilizacije. Vidimo kako se muslimani tome raduju kako se veoma brzo udomaće u ovome gradu Allahovog Poslanika a.s. Uz sve uvjete koje imaju naše hadžije i ono što su oni očekivali da će postići na hadžu, već sada je vidljivo da se njihova očekivanja ispunjavaju.

Kako teku dosadašnje aktivnosti naših hadžija?

Muftija Fazlović: Mislim da je dosadašnji tok aktivnosti veoma kvalitetan, posebno ako se ima u vidu da su hadžije obišle znamenitosti ovoga presvijetloga grada, oduševili se razgledanjima i doživljajima nakon što su posjetili časnu Revdu. Njihova koncentracija se može sažeti u dva čina: nastojanje da se svaki namaz obavi džamiji Allahovog Poslanika i to hadžije čine sa ushićenjem, neumorno. Nisam još nijednog hadžiju upitao o tome kako je, da li se umorio a da nisam dobio odgovor koji odražava veliko raspoloženje. Aktivnosti se odvijaju i u drugom pravcu a tiču se dodatnih aktuelnih edukacija. Dakle, hadžije se uveliko pripremaju svakodnevnim predavanjima, svim vidovima konsultacija, za obavljanje propisa u Mekki jer je to zapravo najzahtjevniji dio puta naših hadžija. Zijaret Kabe i Arefat kruna su njihovog putovanja. Svaka pomoć i uputa našim hadžijama u tom smislu je veoma važna, a mislim da organizator to besprijekorno čini.

Sutra i utorak hadžije će iz Medine ako Bog da krenuti prema Mekki. Možete li nam reći šta nas očekuje u Mekki?

Muftija Fazlović: Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim ef. Halilović i njegovi saradnici su me već ranije upoznali da su i ove godine kao i prethodne, uz još neka dodatna poboljšanja, i u Mekki osigurali približno kvalitetan smještaj kao ovdje u Medini. To je na veliku radost svih nas. Dosada smo se ponajviše brinuli za tu okolnost. Nije nam dugo vremena polazilo za rukom da olakšamo našim hadžijama da sve namaze obavljaju u Haremi Šerifu i smanjimo razdaljinu između hotela i Haremi Šerifa. Prošle i ove godine to smo hvala Allahu uspjeli. Vjerujem da će cjelokupni doživljaj hadža kod naših hadžija s tom činjenicom biti još bogatiji i potpuniji. Također, upoznat sam i s tim da su ove godine obezbijeđeni i bolji uvjeti na Arefatu u poređenju na prethodne godine. Sve ovo napominjem jer je važno da se hadžije što manje brinu i zamaraju tim pukim egzistencijalnim brigama već da se okrenu svojoj duši u svom srcu, da ostvare dubine razmišljanja s porukama Kur`ana, hadisa, zatim obreda hadža te boravka na Arefatu. Arefat je u biti hadž i svaki hadžija to zna. Naše hadžije su solidno educirane da je Arefat duhovni zenit, i posebno se pripremaju za Arefat. Stoga je i koncentracija njihove snage da prebrode svaku fizičku poteškoću zato što su svojim duhom, svojom ljudskom biti, okrenuti hadžu, okrenuti su putu Allahova poslanika, pokornosti Allahu. To je test svakom hadžiji da provjeri gdje je njegova tačka čvrstine vjerovanja i pokornosti Allahu dž.š. i spremnosti da se postignu značajne duhovne promjene koje će svakoga ko obavi hadž učiniti snažnijim vjernikom, kompletirati njegov islam, upotpuniti njegovu građevinu islama, i ovu suštinsku, unutrašnju, i ovu vidljivu, vanjsku jer je naša vjera vidljiva vjera, koja i na taj način šalje poruku na sve strane. Tako da se nadamo da ćemo imati dobru atmosferu, da će naša putanja na ovom hadžu nadalje prema Mekki, prema Arefatu, sve do samoga kraja biti na zadovoljstvo naših hadžija i što je najvažnije na zadovoljstvo Uzvišenog Allaha.

I mi upućujemo dove da Allah dž.š. primi naše ibadete i učini nas zadovoljnim Njime a i Njega nama. Muftija Fazloviću, i vi ste hadžija, a hvala Allahu i ranije ste bili hadžija. Sada zahvaljujući Vašoj ulozi učestvujete i u aktivnostima naših hadžija. Možete li s nama podijeliti Vaša zapažanja posebno kada je riječ poboljšanjima u odnosu na prethodne organizacije?

Muftija Fazlović: Vjernici su jednaki kod Allaha dž.š. Znamo šta ih odvaja jedne od drugih, a to je takvaluk, bogobojaznost. Hadž je najbolja slika i manifestacija jednakosti svih muslimana na svijetu. I ovdje treba u skladu s tim prilagoditi svoju narav. Svaku nit svoje ličnosti, svog karaktera, koja bi mogla imati drugačiju, bolju nijansu dobro bi je bilo na ovom putu, tokom obavljanja ovog uzvišenog ibadeta, popraviti. Zadovoljstvo je veliko biti zajedno s ljudima na ovakvom mjestu dijeliti svaku njihovu radost. Ovoliko se teško kada može doživjeti. I svi mi na ovom blagoslovljenom putovanju učimo jedni od drugih. Dovoljno je da krenemo od hadžije Bešlage (op.a. Bajraktarevića, najstarijeg ovogodišnjeg hadžije iz BiH) koji u kolicima obavlja hadž i već smo više puta to sebi priznali. Niko i ne smije kazati da je nešto teško. Dovoljno je samo da vidi hadžiju Bešlagu, koji je već u 90. godini a obavlja hadž i zasada koliko znam, a i sinoć sam ga posjetio, jako dobro se drži hvala Allahu. Ovogodišnji hadž će ako Bog dobro proteći. Svi imamo svoja zaduženja i svaki vodič ima svoj emanet. Bitno je da smo sa hadžijama što neposredniji. Trudićemo da svoje preuzeti emanet ispunimo i da u tome istrajemo kako bi postigli dodatni kvalitet organizcije. S tim u vezi ipak dobro je i važno da sve dobro proanaliziramo jer nas čeka ako Bog da i iduća godina i buduće vrijeme i da popravimo sve ono što budu nedostaci ovogodišnjeg hadža a svi znamo da samo Allahu dž š pripada savršenstvo. Naša organizacija svake godine izvlači pouke i dužnost nam je da popravljamo sve uočene nedostatke koliko je to moguće. Bitno je da smo došli do tog nivoa da hadžijama možemo ponuditi svjež teren i po pitanju i po pitanju blizine haremima ali i ugodnostima koje hadžije mogu imati u svojim sobama, da se mogu kvalitetno odmoriti i na pravi način brinuti o svom zdravlju. Odnosi su jako kvalitetni a sve je to jako važno za naše hadžije jer ukoliko je hadžija umoran ne može kvalitetno ibadetiti, a na ovome putu su mnogostruki ibadeti zbog časnih mjesta i kojima se nalazimo i privilegija koje su za njih vezano. Meni je stoga drago da naše hadžije nisu niučemu lijene. To je jako važno zapaziti. Užurbani su da stignu na vrijeme i uvijek u haremu možete vidjeti naše hadžije. Čini mi se da se sve sveukupno izuzetno dobro odvija. Reisu-l-ulema me zamolio da redovno izvještavamo njega lično o svim aktivnostima naših hadžija i njihovom zdravstveno stanju kao i o onome šta činimo. Njegova odgovornost je najveća bez obzira što on nije ovdje sa nama prisutan.

Ima li nešto što je posebno privuklo Vašu pažnju?

Muftija Fazlović: Današnje hadžije iz Bosne i Hercegovine su da tako kažem podmlađeni što je veoma važno iz više razloga. Prije svega mlađi čovjek lakše podnese put a to je značajno i za ljude u našoj domovini a i za Islamsku zajednicu što je izrazito veliki broj mladih, mladića i djevojaka i dječaka i djevojčica, u takvom sazrijevanju da se ovako mladi opredjeljuju da dolaze na hadž. To je jedno od mjerila našeg islama u BiH, naše privrženosti vjeri. Pored toga oni rado pomažu i starijima te na taj način na hadžu vidimo i tu humanost bez presedana koja je neizrecivo značajna i prisutna među hadžijama.

Imate li neku poruku za našu braću u domovini?

Muftija Fazlović: Upućujem selame članovima porodica naših hadžija. Molim Allaha dž.š. da svi oni jednog dana dođu u Medinu i u Mekku da dožive tu čast da ih Allah dž.š. primi svojom milošću i veličinom blagodati i da se svim ta želja ostvari ako Bog da.