A+ A A-

Vjernik i uživanje u dunjalučkim dobrima

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Koji je stav islama o ljepoti ovozemaljskog života?

Da li je vjerniku dozvoljeno da ima skromne želje i uživa u životu čineći dobra dijela i obavljajući namaz i sve što je propisano?

Da li je nagrada za dobra dijela i pokornost Allahu dž.š. samo na onom svijetu?

Dakle, da li je dozvoljeno skromno uživati na ovom svijetu radeći ono što volimo i živeći od toga sve dok se to ne krši sa vjerom i propisima ili se ipak trebamo odreći svih ovozemaljskih dobara?

Odgovor:

Nema smetnje da vjernik uživa u Božijim blagodatima na dunjaluku uz uvjet da ih stiče na dozvoljen (halala) način i da ih isto tako korisiti na dozvoljen način, bez pretjerivanja. Isposništvo i potpuno odricanje od ovoga svijeta i njegovih dobara nije ideal islama. Uzvišeni Allah je rekao: „O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu obaviti! I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.  Reci: "Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za robove Svoje stvorio, i ukusna jela?" Reci: "Ona su za vjernike na ovome svijetu, a na onome svijetu su samo za njih." Eto, tako Mi podrobno izlažemo dokaze ljudima koji znaju. (El- A'raf, 31-32.)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice