A+ A A-

Pretraga pitanja

Tri pitanja o kurbanu

Pitanje

Esselamu alejkum!
Pitanja su vezana za kurban.
Koristit ću termine poznate našem običnom čovjeku, seljaku, doslovno onako kako su meni postavljena.
1. U slučaju da pastir nije vidio sami čin oplodnje, a ovca je možda sjanjna tek mjesec ili dva, odnosno tek toliko da nema očitih znakova kojima bi mogli ustanoviti da li je sjanjna, da li je dozvoljeno takvu ovcu zaklati za kurban?

2. Šta ako se pouzdano zna da je ovca sjanjna (nosi janje) mjesec ili dva, da li je to smetnja da takva ovca bude kurban?

3. Ukoliko junica ima 2 godine, a još nije izvalila dva zuba, može li se koristiti za kurban?

Molim Allaha da vas nagradi svakim dobrom!


Odgovor

1. Šteta je klati sjanjnu ovcu ili steonu kravu u svrhu prinošenja kurbana. Za to se odabire jalova stoka ili mužjaci. Ukoliko se nakon klanja ustanovi da je ovca bila sjanjna, odnosno krava steona, kurban će biti ispravan, a sa plodom će se postupiti kao i sa prinešenom životinjom.

2. Ako se zna da je ovca sjanjna, ne bi je trebalo koristiti u svrhu kurbana, jer je šteta bespotrebno oduzeti život i njenom plodu kada je moguće nabaviti jalovu ovcu, odnosno jalovu kravu ili ovna, odnosno bika. Ali ako bi se i pored rečenog upozorenja spomenuta životinja zaklala u svrhu kurbana, propis bi bio izvršen.

3. Ukoliko je junica napunila dvije godine može poslužiti kao kurban, bez obzira što još nema dva zuba, ako je normalno razvijena. Ako je potpuno zakržljala i vidno ometena u razvoju, ne bi je trebalo upotrijebiti za kurban, zbog mogućnosti postojanja nekog oboljenja. U svakom slučaju preporučuje se veterinarski pregled životinje koja se namjerava zaklati u svrhu izvršenja obreda kurbana.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH