A+ A A-

Pretraga pitanja

Materično krvarenje pred menstrualni ciklus

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj redovni ciklus traje 7 do 8 dana. U posljednjih par mjeseci mi se događa da se pojavi materično krvarenje u tragovima (manje ili više obimno) na 3 do 4 dana prije samog ciklusa, a poslije toga uslijedi i ciklus u svom punom trajanju.

Zbog straha da ću napraviti grešku, zadnjih dva mjeseca nisam obavljala namaz u tom vremenu, ali nisam sigurna ni da je to ispravno.

Doktorica smatra da je uzrok hormonalni poremećaj, te samim tim to spada pod bolesno stanje, ali s obzirom da je već učestalo i kontinuirano, ne znam kako se spram toga odnositi?

Da li da to smatram hajzom, ili istihazom? Mogu li obavljati namaz da uzimam abdest prije svakog namaza ili je potrebno i da se gusulim?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ako je to krvarenje posljedica bolesnog stanja, a vjerovatno jeste, što je stav i Vašeg ljekara, a koje se može provjeriti i usporedbom boje krvi, onda se u tom periodu (prije mjesečnice) tretirate kao osoba sa istihazom, te je potrebno uzimati abdest za svaki namaski vakat. Nije neophodno kupanje. Gusul je obavezan nakon okončanja mjesečnice. Obavljanje namaza u periodu istihaze je obavezno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH