A+ A A-

Pretraga pitanja

Abortiranje malformisanog djeteta

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Zovem se Nusreta Aličković i živim u Njemačkoj  Efendija Fahrudin iz Wiesbadena mi ja Vas preporučio vezano za moje pitanje.

Ja sam u drugom stanju skoro već 5. Mjesec. Ljekari su mi ustanovili da mi beba neće biti normalna. U pitanju je mozak i kičma. Voda koja cirkuliše kroz mozak i kičmu  je začepljeno tako da se u mozgu stvorila cista koja dovodi do štete mozga a kraj kičme prema leđima je ostao otvoren tako da su mi rekli da ova beba neće biti normalna i sada ne znam šta da radim. Da li bi bilo grijeh da ga pobacim?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Poštovana,
Ako trudnoća nije napunila 120 dana, neka ulema smatra dozvoljenim abortus u slučaju prijeke potrebe, kao što je opasnost po život majke ili teško oboljenje zametka s kojim bi život djeteta bio veoma težak. Nakon 120 dana se udahnjuje duša u tijelo tako da nakon toga abortus se može izvršiti samo ako je život majke ugrožen opstankom trudnoće. Ja lično ne mogu na sebe preuzeti odgovornost za takve slučajeve budući da je riječ o oživljenoj osobi. To sami trebate riješiti u dogovoru s ljekarom. Ogromna većina uleme ne odobrava abortus nakon 120 dana trudnoće bez obzira na oboljenje bebe.                                                        

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH