Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Dužina trajanja hajza

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Imam jedno pitanje u vezi hajza. Naime, meni hajz inače traje 7-8 dana. Međutim, u posljednje vrijeme mi se dešava sljedeće. Naime, 6. dan mi hajz prestane i pojavi se bijeli iscjedak, nakon čega se okupam i cijeli dan sam čista - mogu klanjati. Nakon toga, 7. dan mi se ujutro pojavi krv,  poslije u toku dana smeđi iscjedak, i na kraju bijeli. Ja se taj dan ponovo okupam i klanjam akšam, jaciju i sabah. Sljedeće jutro, 8. dana ujutro ponovo se pojavi malo krvi.

Znam da se gusuliti treba tek kad se pojavi bijeli iscjedak, i da se eventualna krv i smeđi/žućkasti iscjedak ne tretira kao hajz te da se poslije toga ne treba ponovo gusuliti. Mene buni činjenica da meni hajz inače traje 7-8 dana, a bijeli iscjedak se pojavio 6. dan, tako da ne znam da li se trebam držati standarnog okvira od 7 tj 8. dana koliko mi inače traje hajz, pa da se okupam tek 8. dan,  ili se svaki put na novo moram gusuliti ako mi se poslije 6. dana ponovo pojavi malo krvi.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Držite se Vašeg standardnog okvira trajanja hajza (7-8 dana), okupajte se na kraju tog perioda nakon potpunog prestanka oticanja krvi i nastavite s klanjanjem namaza. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH