Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Žena u postporođajnom periodu

Pitanje:

1. Nakon poroda imala sam krvarenje petnaestak dana, ostale dane u periodu četeresnice imala sam žuti iscjedak koji je bio obilan. Interesuje me da li propuštene namaze u tim danima u kojima nisam krvarila trebam naklanjati ili se i to tretira kao nifas?

2. Budući da dojim u periodu kada bih trebala imati mjesečni ciklus, javlja mi se iscjedak; da li da klanjam namaze ili ne, i ako mogu klanjati, da li trebam uzimati abdest za svaki namaz? 

Odgovor:

1. Najduži period nifasa traje do 40 dana od porođaja dok najkraći period nije određen. Na ovo ukazuje hadis Ummu Seleme, r.a., „da su žene u vrijeme Vjerovjesnika, a.s., ostajale u nifasu četrdeset dana.“ (Ebu Davud, Tirmizi i dr. Nevevi ga je  ocijenio kao hasen hadis.) U hadisu koji se prenosi od Enesa, r.a., navodi se „da je Vjerovjesnik, a.s., odredio da period nifasa traje 40 dana, osim ako krv prestane teći prije toga.“ (Ed-Darekutni i Ibn Madže. Hadis se prenosi u više verzija koje mu daju snagu hasen hadisa. V. El-Baberti, Šerhul-'Inaje me'a Fethil-kadir, 1/188) Istjecanje krvi i iscjedaka smeđe ili žute boje u tom periodu tretira se nifasom, a u nifasu propušteni namazi se ne naklanjavaju. 

2. Ako je taj iscjedak sličan mjesečnici (boje krvi mjesečnice) i traje koliko obično traje  Vaša mjesečnica, onda za to stanje važe propisi o hajzu. A ukoliko se radi o bijelom iscjetku, onda je to istihaza (bijelo pranje); potrebno je da to operete i da se za svaki namaz abdestite.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH