Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Komentar hadisa

Pitanje:

Selam!

U Buharijnoj zbirci hadisa imaju između ostalog i sljedeća dva hadisa:

"Zaista je dunjaluk sladak i privlačan. Allah dž.š. vam ga daruje na korištenje i prati kako se na njemu ponašate. Čuvajte se dunjaluka i čuvajte se žena, jer prvo iskušenje kome su podlegli Izraelčani bile su žene." Te sljedeći hadis:

"Iza sebe ljudima neću ostaviti većeg iskušenja ni pogubnijeg po muškarce od žena"

Može li se to i obratno tumačiti - da su i muškarci ženama velika iskušenja, odnosno zašto se toliko upozorava na „opasnost" od žena?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nema dileme da su muškarci iskušenje za žene, kao što su i žene iskušenje za muškarce. Međutim, spomenuti hadisi upozoravaju muškarce na njihovu izraženiju slabost prema ženama, dok se žene pošteđuju govora o njihovoj slabosti prema muškarcima. U većini slučajeva inicijativa za komunikaciju među njima dolazi od muškaraca. Također, neke ankete sprovedene među ženama na Zapadu ukazuju da im je kupovina važnija od odnosa s muškarcem. Moguće je da je doista žena veće iskušenje za muškarca nego što je to u obratnom slučaju, što ne negira postojanje kušnje i u obratnom slučaju. Hadisi samo fokusiraju pažnju na slabost muškaraca prema nježnijem polu. Kao da se sugerira da su oni ipak podložniji grijehu preljube od žena. Hadisi prešućuju žensku povodljivost za muškarcima, jer je stid prirođeniji ženama.  

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH