A+ A A-

Pretraga pitanja

Način pokrivanja

Pitanje:

Selam alejkum!
Ja imam pitanje koje se odnosi na nošenje hidžaba.  Vi ste pisali na tu temu već mnogo puta, veoma informativno, ali se ja sa svojim slučajem nisam mogla identikovati ni sa jednim odgovorom.
Ja živim i radim u Americi. Radim u fabrici kao mašinski inžinjer. Profesionalno oblačenje je obavezno. Nosim hidzab četiri godine, ali se pokrivam tako da mi se vidi vrat. Da li je moj način nošenja hidžaba ispravan? Ja nailazim na skepticizam u sredini u kojoj živim većinom od osoba koje ne nose hidžab i kažu da ako ga već nosim da ga trebam nositi pravilno.  Moj način oblačenja bi najbolje mogao biti uporeden sa stilom oblačenja Arduane sa TV Hayat.

Da li postoji "sredina" kada se radi o nošenju hidžaba?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Hidžab u punom značenju te riječi podrazumijeva pokrivanje svih dijelova ženskog tijela osim lica i šaka,  što uključuje i pokrivanje vrata. Što se više pokrije avret dijelova tijela, to je bolje, pa prema tome nisu u pravu otkrivene žene koje Vam prigovaraju zbog nepotpunog hidžaba, jer Vi pokrivate veći dio avreta nego one, makar to bio nepotpun hidžab. Smatramo da je Vaša praksa, uz nedostatak otkrivanja vrata (što svakako šerijatski nije dozvoljeno), bolja od prakse onih žena koje otkrivaju znatno veći dio svoga tijela. Neka Vam je Uzvišeni na pomoći u očuvanju i primjeni islamskih propisa koliko to okolnosti omogućuju.   

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH