A+ A A-

Pretraga pitanja

Trajna sterilizacija

Pitanje


Imam hvala Allahu troje djece i trenutno sam u trudnoći sa četvrtim. Zbog zdravstvenih razloga trebam nakon trudnoće i prestanka dojenja, na operaciju grudi.
Kućna doktorica kao i ginekolginja zahtjevaju da prije operacije završim sa planiranjem porodice, tj. da se trajno zaštitim od trudnoće.
Njihov savjet je podvezivanje (trajna sterilizacija).  Također poslije svake trudnoće maternica mi se ne vraća na svoje prethodno mjesto, ostaje u višem položaju i u trudnoći imam problema sa radom srca što je rizično za mene.
Ginekologinja mi savjetuje da ne bih smjela više ostati trudna, i savjetuje me da se trajno zaštitim putem podvezivanje (trajna sterilizacija).
Pošto su mi trudnoće komplikovane ni ja se osjećam sposobnom da bih mogla izdržati još jednu trudnoću.
Zbog problema sa radom srca i iscrpljenosti organizma, trenutnu trudnoću ginekolginja mi savjetuje da rodim na "Carski rez".
Napomena doktorice nisu muslimanke, ali su upoznate da meni kao muslimanki nisu sve metode dozvoljene.
Da li u ovom slučaju smijem primjeniti ovu metodu, ako ne zašto?  Koji su tačni razlozi ove zabrane? Koju drugu 100% sigurnu metodu smijem primjeniti?

 

Odgovor

 

Šerijat ne prihvaća trajno onesposobljenje za začeće i rađanje (sterilizacija), osim u krajnjoj nuždi kada je život majke ugrožen bilo kakvim začećem i trudnoćom. Nismo sigurni da je opasnost od trudnoće kod Vas dostigla takav stepen. Sposobnost začeća i rađanja je Božiji dar i blagodat i ne može se trajno uništiti i odbaciti bez suštinskog razloga, a to je bojazan od teške bolesti opasne po život majke ili djeteta u slučaju novog začeća. Da li je tako i u Vašem sluèaju mjerodavno je mišljenje pouzdanih ljekara muslimana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH