A+ A A-

Pretraga pitanja

Žena i učenje Kur'ana tokom menstruacije

Pitanje:

Da li žena u toku hajza može staviti rukavice na ruke i uzeti Kur'an da bi iz njega učila?

Odgovor:

Ženi u hajzu i nifasu nije dozvoljeno klanjanje namaza, post, učenje Kur’ana (dodirivanje mushafa, učenje ajeta napamet, osim kur’anskih dova i sura koje se uče kao zaštita, npr. Fatiha pred spavanje i sl.), te ulazak u džamiju (prostor gdje se obavlja namaz). Žena u hajzu može učiti dove (na arapskom i maternjem jeziku), može učiti sve vrste zikra i slušati učenje Kur’ana. Zabrana učenja Kur'ana u hajzu argumentira se hadisom u kojem Poslanik, a.s., kaže: Muškarac džunup i žena koja ima hajz neka ne uče ništa od Kur'ana. (Ibn Madže)

Dakle, ženi je zabranjeno učiti Kur'an (tekst Kur'ana), kao vid ibadeta u stanju hajza i nifasa, a ne samo dodirivanje mushafa, pa rukavice ne igraju nikakvu ulogu i ne mogu promijeniti tu zabranu. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/150-151.)

Prema mišljenju određenih učenjaka, žena može u rukavicama doticati mushaf samo u posebnim situacijama zbog prijeke potrebe, kao što je učenje i polaganje hifza, učenje i podučavanje u školi i sl., s obzirom na to da se takve situacije ne mogu prilagoditi vremenu hajza kod svih žena.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH