A+ A A-

Pretraga pitanja

Žena i borilački sportovi sa muškarcima

Pitanje

Selam.

Ja sam djevojka i imam 21 godinu. Živim u Njemačkoj i bavila sam se još kao djevojčica borilačkim vještinama. Želja mi je da opet počnem sa tom vrstom sporta. Raspitivala sam se da li postoji neki klub posebno za žene u ovom gradu gdje ja živim, međutim nisam ništa našla. Na osnovu toga je moje pitanje: Kakav je islamski stav kad je u pitanju mješanje muškaraca i žena u sportu (kickbox)? 
Razlog zašto ja taj sport želim jeste što u ovim okolnostima gdje živim i radim, nemam mogućnosti gdje „ispucati" energiju i frustraciju koju nosim u sebi. Trudim se da živim islamskim životom i da obavljam vjerske dužnosti onoliko koliko sam to u stanju, tako da me ovo pitanje puno zanima. 

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Islamski je ideal uravnotežen razvoj ljudske ličnosti: na duhovnoj, intelektualnoj, obrazovnoj, emocionalnoj, mentalnoj i tjelesnoj razini. Prema tome, treniranje i vježbanje je poželjno, jer doprinosi svim spomenutim razinama odgoja, posebno tjelesnom odgoju i razvoju ljudske ličnosti. Međutim, mješoviti trenizni (muškarci i žene zajedno) nisu adekvatan ambijent za treniranje muslimanke. Ako je moguće učlaniti se u ženski klub i trenirati s tim klubom, preporučujemo Vam to rješenje. Također, želimo Vam ukazati na to da nije dobro baviti se sportom koji podrazumijeva udaranje protivnika i nanošenje povreda protivniku, poput boksa i sličnih vrsta borilačkih sportova sa tzv. full-kontaktom. Drago nam je da se pridržavaš propisa naše vjere shodno svojim mogućnostima. Neka Vas Uzvišeni u tome pomogne.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH