A+ A A-

Pretraga pitanja

Zekat na zaradu od prodaje nekretnine

Pitanje:

Prošle godine sam radi trgovanja kupio nekretninu za iznos novca koji prelazi visinu nisaba i ta nekretnina je bila u mom vlasništvu u periodu preko jedne godine. Prodao sam je i dobit od prodaje je opet preko visine nisaba. Prije toga nisam imao ušteđevinu koja prelazi iznos nisaba. Da li treba da izdvojim zekat na iznos kojim je kupljena nekretnina, jer je ona pregodinila kod mene, ili izdvajam na dobit koju sam ostvario prodajom, a koja još uvijek nije pregodinila kod mene ili nisam dužan izdvojiti zekat uopće?

Odgovor:

Nekretnina koja je kupljena s ciljem kupoprodaje tretira se kao trgovačka roba.

Na trgovačku robu izdvaja se zekat u iznosu od 2,5%  od ukupne vrijednosti, nakon proteka zekatske godine – havl. Čak i ako se nekretnina ne proda, na nju se izdvaja zekat, jer, da osoba nije uložila svoja sredstva u nju, već ih držala kod sebe, bila bi obavezna na njih izdvojiti zekat. S obzirom na to da posjeduje zekatsku imovinu, tu obavezu ne može izbjeći ulažući je u nekretnine ili u drugu robu. Vrijednost imovine je sačuvana i ona podliježe obavezi zekata.

Prema tome, trebali ste izdvojiti zekat kada se upotpunila zekatska godina i to 2,5% od iznosa kojim je kupljena nekretnina. Ako je cijena kupljene nekretnine u međuvremenu znatno porasla, izdvajanje zekata se računa po novoj vrijednosti, jer je ona mjera imovine koju vlasnik nekretnine posjeduje u tom trenutku. Isto tako, da je cijena opala, uzela bi se u obzir ta snižena cijena.

Ako vlasnik nekretnine, nakon proteka zekatske godine, izdvoji na ime zekata 2,5% od iznosa za koji ju je kupio, a poslije toga je proda po većoj cijeni, dobit koju ostvari prodajom pridodat će ostalom novcu, zlatu, srebru (svojoj ušteđevini) i na kraju zekatske godine za tu imovinu, na ime zekata, izdvojiti 2,5% od ukupnog iznosa koji posjeduje.

S obzirom na to da Vi, kako se iz pitanja razumije, još uvijek niste izdvojili zekat na zekatsku imovinu, iako je protekla zekatska godina, potrebno je da sada izdvojite 2,5% od ukupnog iznosa koji posjedujete, što podrazumijeva iznos koji ste dobili kupoprodajom nekretnine (glavnica i dobit) i Vašu eventualnu ušteđevinu, uz prethodno odbijanje troškova kupoprodaje nekretnine.

Početak sljedeće zekatske godine (havl) računa Vam se od datuma kada ste prodali nekretninu, jer ste tada, ostvarujući dobit, stekli imovine koja prelazi granicu nisaba.

Napominjemo da obaveza izdvajanja zekata traje sve dok se ne izvrši. Neopravdano prolongiranje izvršenja obaveze je poseban grijeh.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH