A+ A A-

Pretraga pitanja

Salijevanje strava

Pitanje:

Selam alejkum! 
Imala bih jedno pitanje u vezi salijevanja strava.
Imam 40 godina i još uvijek sam neudata. Optički ništa mi ne fali, mislim da sam prijatna, pozitivna i društvena osoba. Naravno kao i sve muslimanke težim bračnom i porodičnom životu. Ne da nije bilo prilika, jednostavno uvijek je nešto nedostajalo, nekad meni nešto nije bilo po volji, nekad roditeljima ili druženje sa pogrešnim osobama.
Prije 3- 4 godine posjetila sam jednog hodžu koji uklanja sihre,  proučio je nešto iz Kur'ana i rekao da postoje i kod mene. Popila sam vodu na koju je učio sura iz Kur'ana i rekao da treba da  dolazim dok se ne izliječe potpuno. Naravno tražio je novčanu naknadu za to, 50 maraka svaki put. Učinilo mi se sve to kao uzimanje novca jer je čak rekao da bi i mojoj rodici, isto tako neudatoj, proučio nešto na telefon, pošto ona živi vani i ne dolazi često u Bosnu. Odustala sam uzdajući se u svoje molitve upućene Allahu poslije mojih namaza. Poslije nagovaranja rodbine a i jednim  dijelom sama zabrinuta svojim stanjem otišla sam kod osobe koja salijeva strave. Preporučeno mi je šta da klanjam, redovne namaze, (koje i sama obavljam) sa dva rekata nafile namaza par dana i sve to na neke predmete  koje pretpostavljam treba da podijelim, od novca do odjeće i slično, navodno sve to jer sam došla na mladi petak. Čak i da naklanjam na dva katanca jer u stravi se pokazalo da se ne mogu udati, i da te katance treba neko da otvori. Preporučeno mi da klanjam nafile dva rekata Duha namaza prije sabaha (mada sam svugdje čitala da se Duha namaz klanja u vremenu od sabaha do podne) i noćni namaz. 
Čim sam otišla mislim da sam se pokajala, jer čitam i slušam puno o islamskim stvarima. Iskreno nemam namjeru ići opet. Nemam ništa protiv udjela sadake, jednostavno bojim se grijeha.  Možete li mi reći da li sam pogriješila što sam i to pokušala, jer na par mjesta sam čitala da čovjek može najviše sam sebi da pomogne upućujući iskrene dove Allahu. Da vjerujemo da se sve dešava, dešava se Allahovom voljom.
Nadam se da ćete odgovoriti na moje pitanje i ojačati me u mom stavu.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Dobro je da ste se pokajali i odlučili da više ne idete kod takvih osoba, koje najčešće imaju samo jedan cilj, a to je lahka zarada. Klanjanje na kojekakve predmete je besmislica i čin sujevjerja koje nema osnovu u islamu. Klanjanje, učenje Kur'ana, dova, davanje sadake kao i činjenje drugih dobročinstava je najbolji put da se stekne i sačuva Allahovo zadovoljstvo i nagrada. Jedan od temelja islamskog vjerovanja jeste vjerovanje da se sve događa i zbiva Allahovom odredbom te da vjernik treba biti zadovoljan onim što mu je Allah dosudio. Prirodno je da žena želi i teži da se uda i zasnuje porodicu i da moli Allaha da je u tome pomogne. Međutim, samo Allah zna šta je u konačnici za tu osobu bolje: da se uda ili ne. Koliko samo ima osoba koje su veoma nesretne u braku, koje su se razvele, nastradale itd. Uzvišeni kaže: "Možda nešto ne volite, a to je dobro za vas, a možda nešto volite, a to je zlo za vas. Allah zna, a vi to ne znate." Nadu ne treba gubiti, ali vjernici trebaju znati da će u Džennetu imati ono što požele. A dunjaluk je mjesto ispita i iskušenja. I tako ga treba shvatiti. "Čudne li situacije s vjernikom - kaže Poslanik a.s. - za njega svaka situacija okonča dobrim. Ako ga zadesi dobro, zahvali Allahu i bude mu dobro. A ako ga zadesi nevolja, strpi se i opet mu bude dobro. A tako nije nikome drugom ism vjerniku". Prema tome, savjetujem i Vama i svim vjernicima da postupaju u skladu s uputom ovog hadisa Allahovog Poslanika a.s.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH