A+ A A-

Pretraga pitanja

Skup u kojem se vrijeđa Allah dž.š.

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Naime, nekada se nađem u takvom društvu da neko, estagfirullah, psuje ili govori na loš način, o Allahu dž.š. našem Gospodaru i Stvoritelju. Ja tada uglavnom prešutim, rijetko reagujem. Da li i ja na taj način učestvujem u grijehu, ako ne da li griješim što prešutim, kako je najbolje reagovati itd?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Psovanje i nedoličan govor o Bogu i drugim islamskim svetinjama izvodi čovjeka iz vjere ako to čini svjesno i svjestan značenja onoga što govori. Ukoliko to osoba čini u društvu, osim blasfemije čini i povredu osjećanja drugih, tj. vjernika što je po sebi dodatni grijeh i kršenje ljudskih prava drugih osoba. Vjernik je dužan reagovati na takva vrijeđanja, osuditi ih i napustiti takvo društvo sve dok dotična osoba ili osobe ne promijene svoj odnos prema njemu i njegovim vjerskim svetinjama. Treba jasno iskazati svoj stav osude, protivljenja i nespremnosti da se bude u takvom društvu. Da takav stav treba zauzeti povodom takvog ponašanja ukazuje nam sljedeći kur'anski ajet: "On vam je već u Knjizi objavio: kad čujete da Allahove riječi poriču i da im se izruguju, ne sjedite s onima koji to čine dok ne stupe u drugi razgovor, inače bićete kao i oni..." (En-Nisa', 140) Naravno, počinioca takve blasfemije treba lijepo posavjetovati da to ne čini, a ako nastavi onda se treba udaljiti od takvog društva.

Grijeh je biti u takvom društvu bez reagovanja, osim u slučaju opravdanog straha i sl., uz srčani prijezir i osudu takvog ponašanja, a to je, shodno poznatom hadisu o otklanjanju zla i nepravde, najslabiji vid imana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH