A+ A A-

Pretraga pitanja

Kršenje zakletve i keffaret

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Imam jedan kompleksan problem kojeg sam pokušao riješiti sam, ali kako god probam ne mogu doći do nekog rješenja da u njega budem siguran. A bojim se pogriješiti. Zato se nadam da ćete mi vi pomoći jer mi stvarno treba pomoć! 
Često sam se bavio nekim besposlicama, bolje rečeno pridavao preveliku pažnju nebitnim stvarima i o njima razmišljao umjesto da radim nešto korisno. Tako sam se zakleo da to više neću raditi, i da ću kad god mi na pamet padne neka takva ideja samo reći estagfirullah i ne misliti na to više osim nenamjerno, do kraja godine, tako sam mislio da ću se "izvježbati" da bolje živim a bojao sam se zakleti za cio život, jer ko zna. Sad, nisam se više upuštao u takve stvari, ali se dešavalo da nakon  što mi nešto tako padne na pamet ne mogu da se riješim tih misli, pa poslije ne znam da li je bilo namjerno ili nenamjerno (a kao što sam rekao, zakleo sam se da neću više o tome misliti osim nenamjerno) pa sam činio tevbu, molio Allaha za oprost i zaklinjao se da neću više, a išao sam logikom pošto nisam siguran držim da nisam prekršio zakletvu. Sada, problem je ova druga zakletva, "da neću više", bukvalno sam se tako u dovama zaklinjao Allahom, pa ni sam to više ne znam definisati. To se ipak dešavalo još par puta, pa sam svaki put išao prema tome da nisam siguran jesam li prekršio ijednu zakletvu ili nisam. Na kraju sam ipak prekršio onu prvu zakletvu i upustio su u besposlicu, i za to sam platio keffaret. Problem sada je što ne znam jesam li prekršio sve one druge da "neću više". Valjda jesam jer sam prekršio zakletvu, a šta ako nije bilo baš isto kao prošli put. I sam sam se već izgubio, i što više mislim o tome sve manje znam. Šta da radim i da li da platim keffaret ili ne? Na kraju sam bio riješio da ga platim, pa ako sam prekršio neka bude keffaret ako ne neka bude sadaka. Ali ponovo ne znam koliko sam tih zakletvi dao pa i koliko onda keffareta da dam. Molim vas, ako vam je ovdje išta jasno, pomozite jer sam na kraju došao do zaključka da vama pošaljem mail i nadam se nekom rješenju!

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Pitanje je prilično nejasno i konfuzno. U svakom slučaju, treba znati da nije pohvalno mnogo se zaklinjati, a samo je dozvoljeno zaklinjati se Allahom dž.š. Ako se neko već zakune, dužan je ispuniti zakletvu, osim ako je neispunjenje bolje. Tada treba učiniti ono što je bolje i izvršiti keffaret (iskup) za zakletvu. Vama preporučujemo da izvršite jedan keffaret i da se više ne vraćate običaju stalnog zaklinjanja uz pokajanje za prethodne nepromišljenje postupke.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH