A+ A A-

Pretraga pitanja

Pokajanje za blud i sklapanje brak

Pitanje:

Esselamu alejkum, 

Imam jako veliki problem pa bih voljela da mi pomognete Vašim odgovorom. Naime, imam 19 godina, i u vezi sam 3 godine. Od malih nogu sam rasla u ne baš toliko islamskom okruženju, ali sam stekla određeno znanje. Klanjala sam ponekad, postila Ramazan, i u džamiju odlazila samo za vrijeme Ramazana.

Prije 6 mjeseci momak mi je otišao za poslom u inostranstvo, i otada klanjam svaki dan, što mi je "odjednom" došlo, hvala Allahu. Također, odlazim u džamiju po mogućnosti, i član sam raznih islamskih udruženja u mom mjestu. To me održalo. Poslije ovog uvoda, želim Vas pitati, da li se prima moje pokajanje kod Allaha sada, iako sam počinila blud dok nisam imala dovoljno znanja da je to veliki grijeh u islamu? I da li sad npr. po određenim hadisima slijedi kazna kasnije ukoliko se udam za momka što inšaAllah planiramo jer smo to uradili prije braka? I da li je dozvoljeno šerijatsko vjenčanje nakon toga, jer smo prvi momak i djevojka jedno drugom? I još nešto, naime želimo inšaAllah uskoro da se uzmemo, da li je uredu takav brak jer on inšaAllah planira još neko vrijeme da radi tamo, a ja studiram ovdje?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Uzvišeni poziva sve ljude, posebno vjernike, da se iskreno pokaju zbog počinjenih grijeha i vrate se u okrilje Njegove milosti. Samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost. Dakle, ko se iskreno pokaje, ima jak razlog da se nada da će Allah njegovo pokajanje primiti i grijeh mu oprostiti. Ukoliko je Vaše pokajanje iskreno, nema smetnje da sklopite šerijatski brak s Vašim izabranikom, čak i pod pretpostavkom da on neko vrijeme ostane raditi vani, a Vi nastavite studirati ovdje. Naravno, kod nas se ne obavlja šerijatsko vjenčanje prije nego se obavi vjenčanje pred matičarem (civilni brak).

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH