A+ A A-

Pretraga pitanja

Alkoholiziranje i težina grijeha

Pitanje:

Selam!
Imam pitanje u vezi sa konzumacijom alkohola. 

Da li konzumacija alkohola izvodi muslimana iz vjere ako se radi o konzumaciji crvenog vina u ponekim prilikama, u društvu, i u manjim količinama (npr. jedna čaša) bez da se napije i osjeća pripijenost? 

Da li je istina da nakon konzumacija alkohola pa i najmanje količine, namazi klanjani u narednih 40 dana se ne broje odnosno kao da i nisu klanjani. 

Inače sam vjernik i klanjam pet namaza dnevno a ponekad u poslovnom ambijentu konzumiram izričito crveno vino ali u malim količina i nisam se nikada napio od toga a čuo sam da je crveno vino zdravo iako znam da to nije nikakva isprika ako je to uistinu zabranjeno i ako se radi o velikom grijehu.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Konzumiranje vina i drugih alkoholnih pića je strogo zabranjeno i ubraja se u velike grijehe, ali ne izvodi počinitelja iz vjere, osim ako to čini vjerujući da mu je to dozvoljeno. Društvo, prijemi, sastanci i sl. nisu opravdanje za činjenje tog grijeha. Potrebno je da se pokajete zbog učinjenog grijeha i čvrsto odlučite da mu se više nećete vraćati. Namazi koji ste klanjali pod punom sviješću su ispravni, a da li će biti primljeni kod Allaha veliko je pitanje. Da Bog da. Vino se u našem mezhebu tretira nečistim. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH