A+ A A-

Pretraga pitanja

Činjenje grijeha i kazna

Pitanje

Čula sam da Allah može kazniti na dunjaluku muslimana koji islam potpuno praktikuje, ali širk čini, time da on dobra djela radi, ali mu je Allahova kazna to što širk čini. Na taj način musliman puno dobrih djela čini, ali uistinu je to kazna od Allaha, zbog širka, i na kraju ide u džehennem.

Moje pitanje glasi, da li se može musliman na dunjaluku popraviti i da izbjegne Allahovu kaznu? I da li musliman može uistinu osjetit da ga je Allah kaznio? I da li postoji spas za njega od te kazne na dunjaluku?

 

Odgovor

Bog prima samo ona djela koja čovjek učini iskreno radi Allahova zadovoljstva. Ako pomiješa i neke druge ciljeve, djelo mu neće biti primljeno. Međutim, samo činjenje dobrih djela, bez obzira na namjeru učinioca, ne može biti kažnjivo, ali može ostati bez nagrade za djelo koje nije učinjeno iskreno u ime Allaha. Širk koji poništava ljudsko djelo jeste veliki širk, tj. pripisivanje Bogu druga, obožavanje nekog drugog božanstva mimo Allaha, i od kojega se čovjek ne pokaje prije smrti, već umre kao mušrik.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH