A+ A A-

Pretraga pitanja

Iskušenja u vezi

Pitanje

Nakon djetinjstva provedenog u pridržavanju islamskih i imanskih dužnosti te
borbi od samozadovoljstva i neimanja nikakvih ljubavni veza ni vezica, ja danas u dvadeset i nekim imam "šerijatsku" vezu iz koje vjerujemo da ćemo u brak ali je hanuma neodlučna i čeka na fakultet, a ja imam i podršku roditelja i zahvaljujući savjetima, osjećajima ja mislim da je vrijeme za brak.

Naša veza je nakon godine i nešto se pretvorila u vezu u kojoj malo malo pa veliki belaj, dodiri, ljubljenja, milovanja i dodirivanja po ostalim intimnim djelovima.

Hiljade i hiljade dogovora bilježimo ali malo malo pa griješi ali uz to i veliki problem prilikom samozadovoljstva: dan-dva pa samozadovoljstvo sa zamišljanjem pa i prolaženje scena onih stvari koje su nam se desile...

 

Odgovor

To što radite u toj vašoj, kako ste je pod navodnicima nazvali "šerijatskoj vezi" po svom sadržaju nije u skladu sa šerijatskim propisima, pa se ni takva veze ne može označiti šerijatskom. Šerijat zabranjuje svako osamljivanje muškarca i žene u zatvorenoj prostoriji prije braka, a da i ne govorimo o nekakvom dodirivanju, ljubljenju i sl. Sve je to strogo zabranjeno prije braka. Zato vam savjetujemo da čim prije stupite u brak i da se pokajete za ove grijehe koje ste počinili prije braka. Ako niste u mogućnosti da sklopite brak, a niste u stanju da se suzdržite od zabranjenih djela koje ste spomenuli, zabranjeno vam je da se uopće sastajete, jer se time dovodite u priliku da počinite veliki grijeh. Samozadovoljavanje je dozvoljeno samo u prijekoj potrebi ako nekoga nadvlada strast i opravdano se boji da bi mogao počiniti blud.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH