A+ A A-

Pretraga pitanja

Nenamjerno bacanje hrane

Pitanje:

Da li je čovjek grešan ako namjerno baci hranu?

Odgovor:

Hranu koja se ne pojede, a higijenski i zdravstveno je ispravna, potrebno je ostaviti za naredni obrok ili podijeliti siromasima. Ne smije se baciti, osim u slučaju bojazni da bi njeno kasnije konzumiranje moglo naškoditi ili izazvati nelagodu, kada je dozvoljeno njome nahraniti životinje. Ako ne postoji mogućnost da se dadne životinjama, nadati se da tada nema smetnje da se baci, uz prethodnu ispunjenu obavezu da se kuha/kupuje onoliko hrane koliko se uobičajeno može pojesti.

Musliman bi trebalo da izbjegava pretjerivanje (israf) i rasipništvo (tebzir). Po mišljenju poznatog hanefijskog učenjaka Ibn Abidina, pretjerivanje (israf) jeste prekomjerna potrošnja onoga za čim čovjek ima potrebu. Uzvišeni Allah je rekao: I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju (El-A'raf, 31). A rasipništvo (tebzir) jeste trošenje sredstava/imetka za ono što čovjeku ne treba.

Uzvišeni Allah je rekao: Daj bližnjem svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku, ali ne rasipaj mnogo, jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan (El-Isra, 26-27.).

Prema tome, stepen odgovornosti za bacanje hrane zavisi od okolnosti u kojima se to čini, tj. da li se osoba u tome pridržavala navedenih uvjeta ili nije.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH