A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li mi je grijeh ako sam išla na jogu?

Pitanje:

Da li mi je grijeh ako sam išla na jogu, a nisam znala da ne bih smjela ići? Sad mi je jako žao.

Odgovor:

Savremeni islamski pravnici nemaju jedinstveno mišljenje o fikhskoj kvalifikaciji prakticiranja joge. Preferiramo stav po kojem je prakticiranje joge, sa svim njenim tjelesnim vježbama i filozofsko-doktrinarnim učenjima, zabranjeno muslimanu, jer se kosi s učenjem islama.

Kada je riječ o samom prakticiranju nekih tjelesnih vježbi joge, bez mantri i rituala, kao što su vježbe istezanja, disanja i sl., preferiramo stav da je to dozvoljeno, uz sljedeća dva uvjeta:

  1. Da te vježbe ne budu potpuno identične vježbama joge, nego da se prakticiraju i druge, kako bi se izbjeglo oponašanje rituala koji nisu dozvoljeni muslimanima;
  2. Da se ne rade u vremenu na kojem sljedbenici joge insistiraju, kao što je vrijeme izlaska sunca i sl.

Ovo uvjetovanje se temelji na analogiji sa zabranom obavljanja namaza tokom izlaska Sunca, jer, ako je obavljanje namaza zabranjeno (po propisima hanefijskog mezheba strogo pokuđeno – mekruh tahrimi), kako bi se izbjegla sličnost s pripadnicima nekih kultova koji se u to vrijeme klanjaju Suncu, onda je još i preče da prakticiranje sportskih vježbi u identičnoj formi i vremenu s vježbama joge bude zabranjeno. A Allah najbolje zna.

Shodno rečenome, šerijatski/fikhski propis o tome zavisi od toga s kojom namjerom i u kojoj formi ste primjenjivali jogu i njene vježbe. Ukoliko je u njima i bilo nekog propusta i grijeha, teoba (pokajanje) briše ih, ako bude iskrena. Allahov Poslanik, a.s., rekao je: Ko se pokaje za grijeh isti je kao i onaj koji nema grijeha. (Ibn Madže)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH