A+ A A-

Pretraga pitanja

Dijeljenje šaljivih napremijerenih sadržaja

Pitanje:

Nedavno sam podijelio video u kojem se psuje Bog, jer je njegov sadržaj kreiran kao neka smiješna situacija. Da li se meni pripisuje grijeh psovanja Boga, iako Ga nisam opsovao? Uzeo sam gusul, pokajao se za grijeh i izgovorio šehadet. Da li će mi se pripisati grijeh ako neko opet pogleda video ili proslijedi od mene i kako se zaštiti od toga?

Odgovor:

Gledanje, slušanje i dijeljenje neprimjerenih video i sličih sadržaja može se tretirati kao iskazivanje zadovoljstva onim što je na njima, posebno ako se šalju bez upozorenja na neprimjerenost sadržaja. Zbog toga musliman treba da vodi računa šta gleda/sluša i drugima šalje. Uzvišeni Allah kaže: I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati. (El-Isra', 36).

A Allahov Poslanik, a.s., rekao je:  Zaista čovjek izgovori riječ koja izaziva ljutnju Uzvišenog Allaha, ne pridajući joj značaj, pa zbog nje bude strmoglavljen u Džehennem. (El-Buhari, 6478 i Muslim, 2988)

Psovanje je u suprotnosti s islamskim moralom i kulturom ophođenja. Uz to, treba imati na umu da psovanje ili ismijavanje vjerskih istina i svetinja izvodi počinioca iz vjere, bez obzira na to da li to radio iz ubjeđenja ili iz zabave. U Kur'anu se kaže: A ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: "Mi smo samo razgovarali i zabavljali se." Reci: "Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici, a tvrdili ste da ste vjernici." (Et-Tevbe, 65-66.) Ovim ajetom upozoravaju se vjernici da je ismijavanje Allaha, Njegovih riječi i Njegova Poslanika čin nevjerstva.

Ipak, ne može se niko pojedinačno proglasiti nevjernikom, čak i ako bi uradio djelo koje izvodi iz vjere, dok se ne utvrdi postojanje precizno određenih uvjeta i nepostojanje zapreka za njegovo proglašavanje nevjernikom. (Više v.: Vijeće muftija IZ-e u BiH, Ideologije tekfira i nasilni ekstremizam – analiza, 26-28.)

Prema tome, dijeljenjem spomenutog videa počinili ste grijeh i potrebno je da učinite pokajanje (teobu), te zatražite oprosta od Uzvišenog Allaha, a zatim da porukom od svakoga kome ste poslali taj video zatražite da ga izbriše i dalje ne prosljeđuje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH