A+ A A-

Pretraga pitanja

Upotreba alkohola u izdatom stanu

Pitanje

Selam. Imam jednu dilemu. Naime radi se o sljedećem: posjedujem stan za iznajmit i pronašao sam osobu koja je zainteresovana da stanuje  pod zakup sa porodicom u mom stanu,ali kad sam rekao da ne bih želio da se u tom stanu donosi svinjsko meso i da se ispija alkohol,dobio sam sljedeću reakciju."Što se tiče svinjskoga mesa i proizvoda od svinjskog mesa neće se nikada donijet,ali za alkohol ne mogu da garantujem jer meni ako dođe gost koji bi popio pivu ja ću ga počastiti". Porodica su muslimani i oni kažu da ne mogu se ja njima miješat koga će oni i kako uslužit.
Pa mene interesuje je li meni taj novac koji ja dobijem od zakupnine halal i da li je meni sa islamskog stava i propisa dozvoljeno da izdam stan takvoj osobi?
Ne znam koliko sam uspio da Vam pojasnim problem,ali ako sam uspio da vam približim o čemu se radi molio bih da čujem Vaše mišljenje o tome.

Odgovor

Esselamu alejkum!
U konkretnom slučaju smatramo da Vam je dozvoljeno izdati stan toj osobi, a za eventualno kršenje islamskih propisa u stanu odgovara zakupac, a ne vlasnik.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH