A+ A A-

Reisul-ulema na svečanosti povodom 30. godišnjice IZBNJ: Dužni smo doprijeti do svakog našeg čovjeka

26 10 2024 02 reis obracanje njemacka

- Ovdje u ovoj zemlji smo i prije agresije počeli osnivati džemate. Imali smo svijest o tome šta znači imati svoje institucije i djelovati kroz njih. Ispostavilo se da su to bile početne cigle jednog velikog zdanja, koje će sve više rasti i širiti svoj utjecaj. To je današnja Islamska zajednica, objedinjena oko svoje centrale i povezana sa centrom u Sarajevu. Ona i danas jednako raste i ustrojava se, kako bi bila još efikasnija - poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović na večerašnjoj svečanosti održanoj povodom 30. godišnjice Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. 

Ocijenivši da su izazovi savremenog društva sve veći, reisul-ulema je ukazao na važnost čuvanja morala i duhovnog zdravlja naroda, kao i svijest o pripadnosti.

- To nam je stroga vjerska obaveza – i trebamo brinuti jedni o drugima, kao i o braći u drugim narodima, koliko budemo mogli. Snažna centralna institucija bdije, vrši istraživanja, pravi analizu, izrađuje programe i nadzire realizaciju tih programa. Jednom riječju, vrši svoju ulogu. Uz to, ostvaruje i kontakte s drugima, predstavlja svoju kulturu i svoje vrijednosti i doprinosi uspostavljanju lijepih i prijateljskih veza s drugim kulturama i vjerskim sljedbama - rekao je reisul-ulema Kavazović.

Obraćanje reisul-uleme u nastavku prenosimo u cijelosti: 

Među nama su još uvijek živi oni koji su osnivali Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj i koja sada obilježava tridesetu godišnjicu njenog organiziranog, institucionalnog djelovanja.

Mislim da smo, kao generacija, uradili puno toga dobrog i da smo uspostavili dobre temelje za budućnost. 

Podsjećam vas da smo se krajem prošlog stoljeća, kao narod, suočili s brutalnom agesijom na našu zemlju, da smo pritom mobilizirali sve raspoložive snage, organizirali se i – zaustavili agresore i sačuvali svoju zemlju. Istovremeno, kao Islamska zajednica, gradili smo svoje institucije, osnivali medrese, obdaništa i druge ustanove za koje smo procijenili da nam trebaju, dok su brojni imami jednako boravili među borcima i odbijali neprijatelje. 

Odmah poslije rata pristupili smo modernom uređenju Islamske zajednice, izgradnji porušenih objekata i poduzimanju brojnih mjera za poboljšanje statusa i rada Zajednice, među kojima posebno želim istaknuti Radio i Televiziju Islamske zajednice i objavljivanje velikog broja kvalitetne autorske i prevedene literature iz islamistike, kulture i umjetnosti, kao i osnivanje postdiplomskih studija na našim fakultetima. 

Zahvaljujući tome i tim ogromnim naporima i posvećenosti odgovornih ljudi, Islamska zajednica danas stoji čvrsta, snažnija i efikasnija, s ogromnim društvenim utjecajem i moralnim dignitetom. Da ona nije takva, naša stvarnost bi, nesumnjivo, bila sasvim drukčija, a naš utjecaj minoran.

Napominjem ovo da vas podsjetim da smo i ovdje u ovoj zemlji i prije agresije počeli osnivati džemate. Imali smo svijest o tome šta znači imati svoje institucije i djelovati kroz njih. Ispostavilo se da su to bile početne cigle jednog velikog zdanja, koje će sve više rasti i širiti svoj utjecaj. To je današnja Islamska zajednica, objedinjena oko svoje centrale i povezana sa centrom u Sarajevu. Ona i danas jednako raste i ustrojava se, kako bi bila još efikasnija.

Dragi imami, predsjednici, članovi džemata!

Uzvišeni Allah nas na više mjesta u Kur'anu poziva da posmatramo Svijet i da u njemu čitamo znakove koji upućuju na Njega. 

Jedan od tih znakova je da je sve precizno uređeno i zato iznimno funkcionalno; da svaki dio vrši svoju ulogu i da je u koordinaciji s drugim dijelovima, a da sve zajedno potječe iz jednog Centra i da se iz tog Centra rukovodi svim tim.

Zašto su muslimani danas ovako slabi i neefikasni? Pa, zato što nemaju svog globalnog centra. Da ga imaju, stvar bi bila sasvim drugačija. Taj bi centar reagirao na izazove s kojima se suočava svijet islama. Glas muslimana bi se čuo na pozornici i bio bi poštivan. Tako je i na nižim nivoima.

Za nas je vrlo važno da imamo svoj centar, koji nas drži na okupu, brine o svakom dijelu i pruža pomoć tamo gdje treba. S centrom smo snažni, bez centra smo beznačajni.

Zašto je naša domovina još uvijek slaba i neefikasna? Zato što još nemamo snažnog i jedinstvenog centra kao tačke okupljanja. I tako će biti sve dok centar ne zaživi snažno i ne bude posvećen cjelini.

Braćo i sestre!

Mi, kao Zajednica, imamo centar. On je objedinjen i snažan, Bogu hvala. Želimo da takav bude i ovaj ovdje u Njemačkoj. Pozivam vas, sve, da date svoj doprinos pa da vaš centar i bude takav. Kao takav, moći će djelovati snažno i odgovarati izazovima s kojima se naši ljudi suočavaju ovdje, a moći će vršiti dobra i u Bosni.

Apeliram na vas da završite neophodan dio posla oko nužnih reformi i da dovedete Islamsku zajednicu na vrata korporacije javnog prava. Bez toga ćete ugroziti budućnost i budućnost naše djece i to vam oni neće moći oprostiti. To zavisi samo od vas.

Snažno podržavam sadašnje rukovodstvo na putu reformi i molim sve vas da se uključite, da im pomognete. 

Vidite, izazovi su ogromni i sve su veći. Trebamo očuvati moral i duhovno zdravlje svoga naroda; i svijest o pripadnosti – to nam je stroga vjerska obaveza – i trebamo brinuti jedni o drugima, kao i o braći u drugim narodima, koliko budemo mogli. Snažna centralna institucija bdije, vrši istraživanja, pravi analizu, izrađuje programe i nadzire realizaciju tih programa.

Jednom riječju, vrši svoju ulogu. Uz to, ostvaruje i kontakte s drugima, predstavlja svoju kulturu i svoje vrijednosti i doprinosi uspostavljanju lijepih i prijateljskih veza s drugim kulturama i vjerskim sljedbama.

Na taj način zadobiva reputaciju, prihvaćenost i poštovanje. Da bi to bilo tako, potrebno je dobro organizirati izbore u rukovodna tijela i birati one za koje vjerujemo da su najbolji i najpodesniji. Izabrani trebaju biti svjesni svoje odgovornosti i svoj zadatak izvršavati kako najbolje znaju, vođeni uvijek dobrom namjerom. Ta, „Allah voli kad od vas neko nešto radi, da to radi kako najbolje umije!“, rekao je naš Poslanik, a.s. 

Braćo i sestre!

Kako vidite, civilizacija gubi svoje uporišne tačke i sve teže nalazi odgovore na zla čija je vrata sama otvorila. Nastupa vrijeme velikih sučeljavanja i potresa. To su izazovi našeg vremena i dužni smo na njih odgovoriti, pravilno se postaviti spram njih.

Dužni smo doprijeti do svakog našeg čovjeka, djeteta, mladog i starog i pružiti mu ruku podrške i bit mu utjeha i nada. To ćemo moći učiniti samo ako iznutra budemo zdravi i snažni i ako nam iman bude jak.

Kroz institucionalno djelovanje i kroz snažno centralno tijelo moći ćemo biti puno efikasniji i uspješniji. U to nema sumnje.

Čestitam svakom od vas tridesetu godišnjicu Islamske zajednice u ovoj zemlji. Neka Allah primi svačiji napor uložen u njen razvoj i napredak ovdje i neka mu to bude zalog za ahiret.

Onoliko koliko se budemo istinski trudili, toliko ćemo i imati.

Bože, blagoslovi našu Zajednicu i njene pripadnike i učini ih svjetionikom dobra i humanosti. 

(Preporod.info)