A+ A A-

Reisul-ulema Kavazović: Odgovornije postupati prema djeci

25 10 2024 01 reis odgovornost djeca

Povodom učestalih događaja u kojima su maloljetnici akteri teških krivičnih djela, na pitanje novinara portala Radiosarajevo, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović kazao je da je najvažnije pravilno dati ocjenu trenutne situacije, te da kao društvo preuzmemo odgovornost prema djeci.

- Ono što vidimo jeste da je maloljetnička delinkvencija u porastu pa evo u ova dva dana svjedoci smo i počinjenja teških krivičnih djela protiv života od strane maloljetnika. Bili smo i svjedoci nasilja nad ženama i ubistava - kazao je reisul-ulema.

Naglasio je da je društvo u stalnim promjenama i da mnogi faktori utiču na razvoj mladih osoba.

- Nije to više samo porodica, škola …, tu su i razna udruženja, društvene mreže, youtuberi, influenseri, mediji. Tu su takođe i događaji u svijetu u kojima nasilje uzima sve više maha, ratovi, zločini, genocidi. Svijet nije u dobrom stanju. Najlakše je sve svaliti na ovu djecu, gdje smo mi odrasli u svemu ovome. Djeca se ne odvajaju od društvenih mreža, emocionalno su nezreli da bi sve ovo mogli probaviti. Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci - poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

(Preporod.info)