A+ A A-

Reisul-ulema Kavazović i muftija Porić posjetili predsjednicu Republike Slovenije

18 10 2024 03 reis predsjednica slovenije

Reisul-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović i predsjednik Mešihata IZ u Republici Sloveniji Nevzet-ef. Porić jučer su posjetili Natašu Pirc Musar, predsjednicu Republike Slovenije.

Predsjednica Pirc Musar je iskazala zadovoljstvo što Islamska zajednica u Republici Sloveniji na čelu sa muftijom mr. Nevzetom Porićem, odgovornim i konstruktivnim radom doprinosi međureligijskom dijalogu i bogati slovensko društvo.

Reisul-ulemi Kavazoviću i muftiji Poriću uputila je čestitku u povodu 30. godišnjice Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Predsjednica je najavila da će u povodu 30. godišnjice genocida u Srebrenici, prisustvovati komemoraciji žrtavama genocida koja će biti održana u Potočarima u julu 2025. godine.

Reisul-ulema Kavazović je zahvalio predsjednici Republike što je svojim stavovima uvijek potvrđivala prijateljski odnos između Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Posebno je zahvalio na pomoći koju je Slovenija pružila porodicama nastradalih u Jablanici i okruženju.

Reisul-ulema je istakao važnim i stav Republike Slovenije prema dešavanjima u Gazi, smatrajući da je veoma važno da se što prije postigne mir i stabilnost na tom području.

U pratnji reisul-uleme Kavazovića i muftije Porića bili su Rifat Fetić, šef Kabineta reisu-uleme i Haris Muratagić, šef Kabineta muftije ljubljanskog. 

U Muslimanskom kulturnom centru danas se održava i sjednica VIjeća muftija Bosne i Hercegovine, nakon čega će reisul-ulema predvoditi džuma-namaz.

(Preporod.info)