A+ A A-

Reisul-ulema Kavazović i muftija Porić posjetili biskupa Sajeta i nadbiskupa Zoreta

18 10 2024 02 reis biskupi slovenija

Reisul-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović i predsjednik Mešihata IZ u Republici Sloveniji Nevzet-ef. Porić jučer su u sjedištu ljubljanske biskupije posjetili Andreja Sajeta, predsjednika Slovenske biskupske konferencije te ljubljanskog nadbiskupa i metropolita, Stanislava Zoreta.

Tokom razgovora dotakli su se pitanja međureligijskog života, etičkih vrijednosti i pitanja općeg dobra a posebno važnosti očuvanja mira i suživota na ovim prostorima.

Istaknuta je i važnost međureligijskog dijaloga te uloga pape Franje i dr. Ahmeda Tajiba, rektora univerziteta Al-Azhar u tom pogledu.

Biskup Saje je u povodu 30. godišnjice Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji uputio čestitku reisul-ulemi Kavazoviću i muftiji Poriću.

Muftija Porić je istakao da je saradnja Islamske zajednice u Republici Sloveniji sa Katoličkom crkvom na visokom nivou te da odnosi između muslimana i katolika mogu biti primjer drugim državama, naglašavajući "da odnosi ne samo da su dobri već su i prijateljski."

To se posebno pokazalo u zajedničkim stavovima i pitanjima zaštite ljudskog života i porodičnih vrijednosti.

Reisul-ulema Kavazović je posebno zahvalio Katoličkoj crkvi na pomoći koju je preko Karitasa uputila porodicama nastradalih u poplavama u BiH.

Naglasio je važnost očuvanja dobrih odnosa između Islamske zajednice i Katoličke crkve te pozvao biskupa Sajeta i nadbiskupa Zoreta da posjete Islamsku zajednicu u BiH.

Biskup Saje i nadbiskup Zore su uputili poziv reisul-ulemi Kavazoviću da sljedeće godine prisustvuju međureligijskoj konferenciji koja će doprinijeti još boljoj saradnji između Islamske zajednice i Katoličke crkve.

(Preporod.info)