A+ A A-

Reisul-ulema: Imami su stalno u narodu i dijele njegovu brigu

30 09 2024 01 reis godisnjica ilmijje

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin Husein-ef. Kavazović danas je izjavio da su imami stalno u narodu i da dijele njegovu brigu.

U Sarajevu se danas održava centralna svečanost povodom 112. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, a ovom prilikom reisul-ulema je kazao da je malo udruženja u našoj zemlji koja imaju tako dugo trajanje kao Udruženje ilmije.

- Osnovano u vrlo turbulentnom vremenu kao udruženje koje će se brinuti o statusu imama i muallima, te koje će iznalaziti adekvatne načine svog djelovanja u novim društvenim okolnostima, Udruženje ilmije je pokazalo svoju svrsishodnost i u vremenima koja su uslijedila, sve do danas.

I nakon 112 godina postojanja ima skoro identičnu ulogu, dok se sve vrijeme njegovog dugog trajanja može označiti izazovnim, ali i misijskim i pregalačkim - kazao je reisul-ulema.

Uz elementarnu svrhu radi koje je osnovano, Udruženje je za sve prošlo vrijeme svoj utjecaj vršilo u mnogo širem dijapazonu, a njegovo djelovanje je poprimalo različite forme, smatra reisul-ulema. Ali cilj je uvijek bio isti, dodao je reisul-ulema - osposobiti imama i osigurati mu bolje uvjete rada i poruku islama učiniti dostupnom što većem broju ljudi, u što razumljivijem obliku.

- Ono što posebno ovdje želim istaknuti jest svijest ondašnjih imama i muderisa, osnivača Udruženja, o važnosti organiziranog i institucialnog djelovanja. Iščitavanjem ondašnje periodike to se nadaje sasvim jasnim. Upravo ta svijest imala je snažnog odraza na sav kasniji period i bila je od velikog značaja u kasnijim suočavanjima s izazovima. Upravo zahvaljujući Udruženju ilmije pokrenute su neke značajne publikacije unutar naše zajednice i stvoreno jezgro iz kojega je iznikla i izdavačka djelatnost, a potom i izdavački centar El-Kalem, što je polučilo izvanredne rezultate u da'vetskom radu - naveo je on.

Udruženje ilmije i danas ima istu svrhu i ulogu, u našem slučaju ta je uloga presudna, naglasio je reisul-ulema.

- Ona izvire iz našeg poslanja, onog istog poslanja koje je definirao Muhammed, a.s., kada je rekao: 'Ulema je nasljednik vjerovjesnika.' To nasljedstvo ne ogleda se samo u časti, već i u teretu i tegobi misijskog poziva kojem su bili izloženi vjerovjesnici. U našim međusobnim razgovorima često se povede razgovor o tome kako bi trebalo redefinirati ulogu imama, često ni nama samima nije jasno o čemu je tu riječ. Imam je učitelj, odgajatelj, predvodnik, zaštitnik, onaj kome se obraća u teškim trenucima i onaj kome se povjerava - izjavio je reisul-ulema.

Kako je istaknuo, "glavne tokove misije nije moguće mijenjati, morat ćemo tražiti načina kako da ih učinimo efikasnijim i lakšim, jer, imamsko-muallimski poziv je okosnica našeg djelovanja i od njegove aktivnosti, kompetencije, posvećenosti i umješnosti uveliko ovisi uspješnost našeg ukupnog rada".

- Ovo je, dakako, kompleksno pitanje, mora mu se pristupiti studiozno i uzeti u obzir mnoge faktore. To je i osjetljivo pitanje, ali je neminovno razriješiti ga. Od uspješnosti razrješenja tog pitanja dobrim dijelom će ovisiti i uspješnost Islamske zajednice kao cjeline. U tome bi Udruženje ilmije trebalo odigrati ključnu ulogu i nadamo se da hoće - akcentirao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ocijenio je da je bogat program kojim se obilježava 112. godišnjica trajanja Udruženja i raznovrsnost sadržaja koji se nude širom zemlje, u saradnji s muftijstvima, znak svijesti članova, ali i energije koja će biti potrebna u narednom periodu.

- Kako god su rukovodstva i članovi Udruženja ilmije do sada iznalazili efikasne metode djelovanja i najbolja sredstva za realizaciju ciljeva, tako isto će, nadamo se, i ovog puta biti na visina zadatka - kazao je on.

Moto obilježava ove godišnjice Udruženja ilmijje je: Imam u fokusu Zajednice. S tim u vezi, reisul-ulema je izjavio da je to "svojevrsna priprema za posao koji nam predstoji".

- Naši imami su stalno u narodu i dijele njegovu brigu, zabrinutost i strepnju, i najkredibilniji su zagovornici njegovih potreba, što je veoma važno za stabilnost džemata i za ugled Zajednice. Stoga ćemo uvažiti njihov glas, držeći ga najvjerodostojnijim i prema njemu se ravnati koliko god to bude moguće - kazao je reisul-ulema.

Upozorio je da je vrijeme u kojem živimo bremenito, opterećeno različitim društvenim problemima.

- Svakodnevno gledamo borbu različitih grupa i pojedinaca, koji zastupaju različite društvene interese od socijalnih, nacionalnih, ekonomskih, kulturnih, rodnih i drugih.

Mi trebamo ostati posvećeni našim vjerskim, islamskim vrijednostima: bratstva, jednakosti, sloge, socijalne pravde, komšiluka; čvrsto ih zastupati i za njih se boriti. Moramo ostati jasni i glasni u razlučivanju istine od laži, pravde od nepravde, dobra od zla. Ne možemo pristati da se moralno-etičke granice brišu, jer za nas dobro i zlo nisu isto - poručio je ovom prilikom reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

On je u obraćanju ukazao da su projekti s kojima Udruženje ilmijje izlazi u javnost sve bolji i atraktivniji i odražavaju unutrašnju snagu i elan te organizacije.

- Uz to, doprinose bogatstvu ukupnih sadržaja koje vjerničkoj populaciji, ali i cijelom bosanskom narodu i njegovoj kulturi, nudi Islamska zajednica, i ja im želim čestitati na tome i izraziti nadu da će oni s tim i nastaviti - izjavio je on.

Iskazao je posebnu radost što Udruženje njeguje uspomenu i čuva od zaborava svoje kolege imame koji su izgubili život u agresiji na našu zemlju, i što brinu o njihovim porodicama.

- Oni koji su poginuli u odbrani svoje zemlje naši su velikani, a arapska poslovica kaže da "narod koji ne održava uspomenu na svoje velikane - nema budućnosti". Mi, ako Bog da, imamo budućnost i ja vas pozivam da, kao i do sada, prema njoj koračamo sa samopouzdanjem i nadom i da ulažemo krajnje napore da je učinimo što boljom, ljepšom - zaključio je u obraćanju reisul-ulema Husein-ef. Kavazović. 

(MINA)