A+ A A-

Reisul-ulema: Emanet vjere mora da se živi u zajednici

18 09 2024 03 reis murasela banjaluka

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović poručio je danas u Banjoj Luci kako se emanet vjere živi u zajednici.

On je danas u Ferhat-pašinoj džamiji svečano uručio muraselu muftiji banjalučkom Ismail-ef. Smajloviću, te se ovom prilikom prigodno obratio.

- Ovakve manifestacije nose poruku dini-islama. Emanet vjere je nešto što se, prije svega, nosi u srcu, ali emanet vjere mora i da se živi u zajednici. Naše življenje na ovom svijetu ima svoj početak i kraj. Muftija je taj koji pomaže vjerničkoj populaciji da nađe svoj ispravan put, put vjere i put očuvanja vrijednosti - kazao je reisul-ulema.

Reisul-ulema je naglasio da svi - ulema, predstavnici vlasti, vjernici - imaju odgovornost za život koji živimo na ovom svijetu.

- Čovjek je sklon dobru, ali i sklon zlu. Svi ljudi griješe, nema čovjeka koji ne griješi. Ali, dragi Bog je ostavio među nama one koji ukazuju na ono što je dobro, a sprečavaju ono što je zlo. To je jedna od uloga naših muftija, glavnih imama, imama - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da "imamo snagu da ljude pozivamo dobru i da ukazujemo na krivi put".

- To je naša funkcija, uloga, to je uloga muftije, imama, da u slobodi ukazuju na ono što je dobro i što nije dobro, da budu jasni i da budu glasni, da ne prešućuju stvari koje nisu dobre. Zato i jeste uloga Islamske zajednice da poziva ka dobru, a da sprečava zlo. Mi danas još jednom potvrđujemo tu našu temeljnu ulogu u zajednici, ulogu uleme svih muslimana - akcentirao je reisul-ulema.

Kako je istaknuo, Muftijstvo banjalučko je poseban prostor u Islamskoj zajednici zbog svoje duhovne tradicije, ali i svega što se desilo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, ukazao je na važnost funkcije muftije banjalučkog.

- Želim zahvaliti svim muftijama koji su bili na ovom području. Zbog svih odlika koju Ismail-ef. Smajlović nosi, odlučili smo se da na ovu važnu funkciju imenujemo Ismail efendiju. Čestitamo i vjernicima na novom muftiji - poručio je, između ostalog, u Banjoj Luci reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

(MINA)