A+ A A-

Reisul-ulema u Gornjoj Tuzli: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge

13 09 2024 02 reis hubta tuzla

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović danas je održao hutbu povodom 500 godina od utemeljenja Hadži Iskender džamije, poznatije kao Čaršijske, u Gornjoj Tuzli i povodom 20. godišnjice njene temeljite rekonstrukcije.

- Ponosni smo na činjenicu da je naša lijepa zemlja Bosna i Hercegovina stoljećima mjesto susretanja različitih vjera, kultura i tradicija. Prije više od pet stoljeća se u srcima ljudi, na njezinom tlu, primila Allahova vjera islam, po čemu je naša domovina jedinstvena i prepoznatljiva u ovom dijelu svijeta - podsjetio je reisul-ulema.

Prožeti ljubavlju i vođeni širinom i vedrinom islama, kako je kazao, bosanskohercegovački muslimani su izgradili novi svijet u srcu Evrope koji ju je oplemenio i učinio raznovrsnijom.

- Velika zasluga na tom putu pripada našim džematlijama, a posebno ulemi (učenima) koji su u svim vremenima bili pronositelji vjere, etike i dobra u našem narodu - kazao je reisul-ulema.

Istakao je da se današnjim povodom prisjećamo i drugih graditelja gornjotuzlanskih džamija, onih koje su danas tu, kao i onih koje su u vrtlogu vremena nestale.

- Želimo sačuvati najljepši spomen na sve plemenite vakife, imame, mujezine, mutevelije i naše džematlije koji su sačuvali emanet dini-islama i predali ga u nasljedstvo muslimanima našeg vremena. Danas, u slobodi koju smo platili skupom cijenom, dužni smo da ukazujemo na napore i zasluge generacija i istaknutih pojedinaca, čuvara naše domovine i tradicije koju stoljećima savjesno i kotinuirano čuvamo, njegujemo i razvijamo. Stoga mi je drago da će večeras biti organiziran okrugli sto "Gornja Tuzla u vremenu" i predstavljena knjiga o vjerskom životu ovog dragog mjesta tokom dvadesetog stoljeće. Nama su iznimno potrebna istraživanja naše historije i tradicije na temelju kojih se sigurnije i uspješnije oblikuju vrijednosti u sadašnjosti, te uspostavljaju jasne vizije za buduće vrijeme - naveo je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, uvijek je potrebno imati u vidu doprinose ranijih generacija, časnih predaka, i njihova velika djela koja im pripadaju i za koja će, ako Bog da, biti nagrađeni.

- Ali, mi također nikada ne smijemo gubiti svijest o svojoj sadašnjoj odgovornosti i potrebi da neprestano služimo dobru u skladu s učenjima naše vjere i naboljim iskustvima koja smo sticali u ovoj lijepoj zemlji - poručio je reisul-ulema.

Dodao je kako je slijediti put vjere, svrha i cilj života muslimana.

- To je put služenja Bogu Dragome u korist ljudi. Čisto pokoravanje Njemu Jedinome. Ovakve prilike koje svjedoče o trajanju naše vjere i tradicije nas duhovno okrjepljuju, ulivaju nam dodatnu snagu i bude novu nadu. To nam je neophodno na putu na kojem jesmo, kojim hodimo, kako bismo se nosili s poteškoćama koje dolaze sa svakim putovanjem. Naša domovina Bosna i Hercegovina jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onih koje smo ostavili iza sebe. Ipak, pred nama su veliki napori i izazovi. Nije jedan, više ih je. A najvažniji od njih je onaj koji se tiče naših pojedinačnih i zajedničkih slabosti. I danas, kao i uvijek, neka su nam na umu riječi hazreti Omera, koji je rekao: „Ne bojim se velikog broja neprijatelja koji je pred nama, strah me je velikog broja grijeha i poroka koji su u nama.“ Zato se borimo i budimo ustrajni u borbi sa svojim slabostima. Neka nas ne obuzimaju malodušnost i beznađe. Budimo odlučni i dosljedni u slijeđenju našega cilja: da budemo dobri i iskreni muslimani, predani Bogu Dragome, odani zemlji i narodu, u svojoj zemlji i na svome - kazao je reisul-ulema.

Poručio je kako je Bosna i Hercegovina naša domovina, da je lijepa i da nikome nije tijesna.

- Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge. Budimo zagledani u ono što nas čeka i stalno preispitujmo svoj vlastiti doprinos svjetlijoj budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima - kazao je reisul-ulema.

Dodao je, također, da se nipošto ne smijemo zaboravljati, jer zaborav nas samih proizlazi iz zaborava Boga Uzvišenoga.

- Odatle je naše stalno bdijenje nad vjerom i tradicijom na vrhu naših prioriteta. A iskušenja i izazovi na našem putu su stalni: u porodici, u komšiluku, među mlađima i među starijima...Zato se svi trebamo dobro zamisliti nad svojom sudbinom i mogućnostima kako da najodgovornije doprinosimo dobrobiti članova svoje porodice i svoje zajednice - naveo je reisul-ulema.

Ocijenio je vrlo važnim da se uvijek treba imati na umu da "smo mi jedan narod kojeg povezuje ova zemlja Bosna, naša vjera, kultura i tradicija".

- Neka se svako od nas trudi da bude graditelj, a nipošto razgraditelj jedinstva našeg naroda. Ne smijemo se opuštati i ne smijemo biti naivni. Duboki su ožiljci na tkivu našeg naroda zbog mržnje i neprijateljstva koje se je u minulim vremenima sručilo na naše glave. Znajmo da su naša braća, očevi i djedovi dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Danas smo u svojoj zemlji slobodni. Ali sloboda nije jednom zauvijek data. Zbog toga uvijek budimo spremni da svoj jemin Bogu Uzvišenom i Poslaniku Časnom potvrdimo da ćemo bdjeti nad svojom domovinom i vrijednostima za koje su u njoj vezani svi plemeniti ljudi - rekao je reisul-ulema.

Podsjetio je kako se Bog Uzvišeni  Kur’anu Mudrom zaklinje mnogim zakletvama, a da je jedna od njih i ona koja se odnosi na čovjekovo moralno izgrađivanje, odnosno na činjenicu da će uspjeti samo onaj ko svoju dušu očisti – ovdje na ovom svijetu; ko čini dobro, koje mu je Dragi Bog naredio, i izbjegava loše – koje mu je Dragi Bog zabranio.

- Nema sumnje da nas naše džamije svakodnevno odgajaju u tom duhu. Neka se u ovoj i svim našim džamijama trajno čuva emanet vjere i podučavanja, znanja i morala. Svi se odgovorno brinimo o svojim porodicama, Zajednici i društvu. Svima vama srdačno upućujem čestitke povodom ovog velikog jubileja u našoj Gornjoj Tuzli. Pred nama je mevludski mjesec u kojem na poseban način iskazujemo svoju ljubav prema hazreti pejgamberu Muhammedu, a.s. Allaha Uzvišenog molim da vas čuva i obilato nagradi za vaš trud i napor da se Njegova vjera održi i širi. Amin! - kazao je reisul-ulema Kavazović.