A+ A A-

Reisul-ulema: Od toga koliko uspješno budu prenesene istinske vrijednosti na mlade, zavisit će snaga i stabilnost našeg društva

06 09 2024 01 reis hutba begova

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poručio je će od toga koliko uspješno budu prenesene istinske vrijednosti na mlade ljude, zavisiti snaga i stabilnost našeg društva.

U povodu početka nove mektepske i školske godine i organiziranja sergije za dogradnju i adaptaciju ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, reisul-ulema danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

„Allah, dž.š., stvorio je čovjeka u najljepšem skladu i darovao mu mnoštvo sposobnosti. Svojim umom i razumom, čovjek prepoznaje Božije znakove oko sebe, a duhom koji mu je Milostivi Allah udahnuo je povezan sa svijetom vječnosti. Ruh je Božije svjetlo u čovjeku, koje ga nadahnjuje unutrašnjom spoznajom. Svi naši unutrašnji doživljaji i osjećaji, poput osjećaja stida, grižnje savjesti, samilosti i pravednosti, pripadaju svijetu duha koji, iako nevidljiv, daje pravi smisao našem postojanju i pokreće naše misli i volju ka višim tajnama života“, kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je da je jedna od tih tajni „da u pokornosti i predanosti Stvoritelju dosegnemo stepen poniznosti i skromnosti, koji pred Božijom veličinom u ibadetu iskazuju sva stvorenja“.

„Oholost i obijest, kada postanu dominantni obrasci društvenog ponašanja, mogu skrenuti ljudski rod ka rušenju i haosu. Božiji vjerovjesnici su u narodima kojima su poslani suzbijali pohlepu i gramzivost, a poticali su duh milosrđa i osjećaj pravičnosti. Kako bi se sačuvao moralni kōd čovječanstva, Milostivi Stvoritelj u svakom vremenu nadahnjuje Svoje robove da se suprotstave zločinima i nasilju“, kazao je reisul-ulema.

Podsjećajući da je sutra početak mektepske godine i upis djece u ova središta početnog odgoja i obrazovanja, resiul-ulema je naveo da je pred njima i njihovim učiteljima široko polje sticanja znanja i izgradnje karaktera.

„Očekuje ih puno truda i odricanja. Naša zadaća je da im pružimo najbolje uvjete i sva pomagala za vrijedno učenje i stasavanje u odgovorne, čestite i poštene ljude. Moramo imati na umu i brojna iskušenja s kojima se suočavaju naša djeca“, akcentirao je reisul-ulema.

Ocijenio je da svjedočimo posvemašnjoj krizi smisla i sistemu poremećenih vrijednosti.

„Osporavanje tradicionalnih vrijednosti, ukorijenjenih u naš identitet, kod mladih ljudi izaziva emotivnu nesigurnost i pojačan osjećaj straha. Tu su zato krila majki, toplina doma i radost i sigurnost koju samo porodica može pružiti – da smire emocije i odagnaju strah. Možda više nego ikada prije je potrebno da se snažno iskažu briga roditelja i porodice i njihova ljubav i posvećenost djeci. Mekteb je sigurno pouzdan podupirač u tome“, istaknuo je reisul-ulema.

Dodao je da je „pred nama plemenita zadaća da u njima, dobrim obrazovanjem i lijepim odgojem, razbudimo moć koja caruje u svijetu duha“.

„Snaga ovog svjetla obasjat će njihove duše i bit će sposobni da otkriju svoju iskonsku prirodu, a time i da spoznaju pravu vjeru, prema kojoj je Svemilosni Gospodar stvorio sve ljude. Od toga koliko uspješno prenesemo istinske vrijednosti na mlade ljude, zavisit će snaga i stabilnost našeg društva. Naši umni prethodnici su govorili: 'Svijet je bašča koju krasi pet ukrasa: znanje učenjaka, pravednost vladara, poštenje i vrlina građana, čast i vjernost trgovaca, vještina i radinost zanatlija i radnika'“, naveo je on.

Također, reisul-ulema je ukazao na činjenicu da je pred ovom generacijom muslimana prilika za trajno dobro.

„Tokom Miradža, Muhammed, a.s., ugledao je ljude kako žanju na poljima na kojima su samo dan ranije završili sa sjetvom; s velikim čuđenjem je primijetio stabljike koje ponovo rastu, odmah nakon što su bile požnjevene. Džibril, a.s., objasnio mu je da su to muslimani koji svoja dobra djela i svoje snage posvećuju širenju vjere, a koje će Allah obilno nagraditi, dajući im sedam puta po stotinu zrna za sve što su činili služeći Njemu. Ova generacija bosanskohercegovačkih muslimana počašćena je prilikom da u knjigu svojih dobrih djela ubilježi neprolazna dobra - el-bākijātus-sālihāt - djela koja će nas nadživjeti“, izjavio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

„Nakon svakovrsnih otimačina kojima smo izloženi u desetljećima gaženja tuđinskih čizmi po ovoj našoj lijepoj i prekrasnoj bosanskoj bašči“, dodao je reisul-ulema, „zasukali smo rukave i obnavljamo porušeno, vraćamo uzurpirano i gradimo novo; zdanja primjerena našem vremenu i potrebama toga vremena“.

„Brojne su prilike da svi zasijemo svoje stabljike koje će nam, ako Bog da, donositi i po sedam puta po stotinu zrna ukusnih ahiretskih plodova.Svakako, draga braćo i sestre, takva prilika jeste naša podrška izgradnji doma za učenice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Skučeni i neadekvatni prostor u kojem su o sebi, svome narodu, domovini i vjeri marljivo učile generacije naših kćeri moći će biti proširen i primjeren i potrebama škole i želji mnogih djevojčica da svoj put nastave u ovom hramu znanja i odgoja. Pozivam sve naše dobročinitelje i hair-sahibije, sve muslimane i dobre ljude, da se uključe u podršku ovome izuzetnom pregnuću. Kada se ovaj veliki posao privede kraju, kao zajednica i društvo bit ćemo ponosni na ono što smo učinili“, zaključio je u hutbi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon džuma-namaza na cijelom području Islamske zajednice, u domovini i i izvan domovine, organizirana je sergija za drugu fazu realizacije projekta rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje „B“ zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.