A+ A A-

Reisul-ulema u posjeti Gazi Husrev-begovoj medresi: Škola koja je bila i ostala pečat našeg identiteta

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je posjetio učenice i učenike prvog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

U pratnji reisul-ulemi bio je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, a riječ je o posjeti koja se realizuje već nekoliko godina, čime se učenicima iskazuje podrška Zajednice.

- Drago mi je da sam ovdje da vam, prije svega, čestitam na uspjehu što ste dio učenika Gazi Husrev-begove medrese - poručio je reisul-ulema učenicama i učenicima prvih razreda. 

Domaćin posjete bio je direktor Medrese mr. Dževad Pleh sa saradnicima, a reisul-ulema je tokom svog obraćanja podsjetio da je škola koju su upisali poznata diljem svijeta, te da su njeni alumnisti bili i jesu uspješni studenti na svjetskim univerzitetima.

- Ova škola je obaveza svima nama u Islamskoj zajednici, zbog godina trajanja, ali i svih njenih alumnista koji nose njene vrijednosti - akcentirao je reisul-ulema.

Istakao je da su učenici Medrese, uz znanje uvijek nosili i moralne vrijednosti, te bili primjer u društvu. Na tragu tih vrijednosti, prisutnim učenicima je uputio i nekoliko praktičnih savjeta. 

- Najvažnija prostorija u ovoj školi je biblioteka, pa obratite svoju pažnju na nju. Ona je puna knjiga, pa neka je knjiga uvijek u vašim rukama. Nastojte da vaš proces učenja ne bude puko usvajanje informacija, nego dubinski razmišljajte o svemu što učite. Pravo znanje je ono koje je proživljeno i koje se stalno propituje - posavjetovao je reisul-ulema, uz zaključak da su alumnisti ove škole uvijek bili veliki hizmećari ovog naroda. 

U drugom dijelu posjete Medresi, reisul-ulema je obišao objekte ženskog odjeljenja ove škole, gdje je u toku projekat rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije.

- Ova zgrada je već sada, kao što smo mogli vidjeti, dobila potpuno novu fizionomiju i mogu slobodno kazati da će biti jedna od najboljih školskih prostora u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem se našim muslimanima koji su se angažovali i pomogli nam da ovo renoviramo na ovakav način i dostignemo ovaj stepen radova koji je jako dobar - ocijenio je reisul-ulema.

Podsjećamo, 6. septembra će u svim džamijama u Bosni i Hercegovini u petak, nakon klanjanja džuma-namaza biti organizovana sergija za nastavak ovog projekta.  

- Pred novim smo izazovom i nadam se da će se vjernici odazvati i na nastavak projekta. Gazi Husrev-begova medresa je bila i ostat će utvrda znanja iz koje su bosanskohercegovački muslimani crpili svoju duhovnost, bila je i ostat će pečat našeg identiteta u širem smislu, bila je i ostat će na hizmetu svim muslimanima na Balkanu i šire - zaključio je reisul-ulema Kavazović.  

Gazi Husrev-begova medresa je obrazovala više hiljada ljudi koji su u bošnjačkom narodu širili islamski moral i nauku.

(MINA)