A+ A A-

Apel reisul-uleme za sistemsko rješavanje statusa Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

reisu l ulema 10

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas apel odgovornim državnim institucijama da bez odlaganja iznađu sistemsko rješenje za nesmetan rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

U javnom apelu reisul-uleme Kavazovića navodi se kako je za sve građane Bosne i Hercegovine neprihvatljivo da Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obustavlja svoj rad.

- Rad ove institucije je od nacionalnog i državnog interesa i nerješavanje ovog problema kao i problema funkcionisanja drugih naučnih i kulturnih institucija na državnom nivou ne može se pravdati nadležnostima niti biti predmet politizacije. Svi, a naročito oni koji se zalažu za očuvanje države Bosne i Hercegovine, bez odlaganja trebaju naći sistemsko rješenje za institucije koje su temelj njene državnosti, ali i očuvanja njene historije, identiteta i učenosti - navodi se u apelu.

Reisul-ulema je podsjetio da je narod Bosne i Hercegovine već jednom doživio traumu spaljivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te da ga niko ne bi trebao izlagati ponovnoj traumi njenog gašenja.

- Zatvaranjem Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH ponižava se država i njene institucije i to ne može biti prihvatljivo ni za jednog građanina ove države, te svi za to snosimo odgovornost - poručeno je u apelu. 

(MINA)