A+ A A-

Reisul-ulema preporučio učenje Kišne dove

reisu l ulema kavazovic 2023 05

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćila je da je na osnovu instrukcije reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića svim hatibima u našoj zemlji preporučila da danas, u petak 16. augusta, sa džematlijama prouče Kišnu dovu.

- Suša i vrućine u Bosni i Hercegovini i regionu donijele su brojne poteškoće poljoprivredi, izvorištima, potocima i rijekama, što je, između ostalog, rezultiralo i brojnim požarima u našoj domovini.

Naše utočište je Allah, Gospodar svjetova. U Njegovoj moći je davanje, spuštanje i uskraćivanje kiše. Naše je da Mu tevbu činimo i da Njemu, Svemilosnom dovu upućujemo. 

Slijedeći sunnet - praksu i primjer Muhameda, a.s., a na osnovu instrukcije reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, preporučuje se hatibima da u petak, 16. augusta 2024. godine, odnosno 12. safera 1446. godine po Hidžri, učeći Kišnu dovu sa džematlijama upute dovu Allahu, dž.š., da nam oprosti grijehe, da se smiluje Svojim robovima i drugim stvorenjima i da spusti kišu na ispucalu bosanskohercegovačku zemlju - navodi se u saopćenju.

(MINA)