A+ A A-

Reisul-ulema na konferenciji u Meki

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović učestvuje u radu Devete konferencije ministara vakufa i islamskih poslova islamskog svijeta, koja se od 3. do 4. avgusta održava u Meki.

Konferencija, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Sluge dvaju harema, kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda okuplja ministre vjerskih poslova iz 62 muslimanske države i nekoliko poglavara islamskih zajednica u svijetu, te drugih 250 delegata.

Reisul-ulema konferenciji prisustvuje na poziv saudijskog ministra za islamske poslove, da'vu i upućivanje dr. Abdullatifbin Abdulaziz Al Šejh i prvog dana konferencije reisul-ulema Kavazović imao je izlaganje o temi "Obnova vjerskog diskursa i promocija vjerske umjerenosti".

Dvodnevnom zasjedanju konferencije, pored reisul-uleme prisustvuju i muftija travnički Ahmed-ef. Adilović i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić.

Konferencija se smatra jednom od najstarijih i najvećih platformi za saradnju ministarstava koja se bave pitanjima islama u muslimanskom svijetu. Prva konferencija je održana 1979. godine u Meki.

(Preporod.info)