A+ A A-

Reisul-ulema povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta: Ovo je dan refleksije, prepoznavanja i poštovanja

reisu l ulema kavazovic 2024 10

Povodom 2. augusta Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović poručio je da Romi zauzimaju posebno mjesto unutar Islamske zajednice

- Stoljećima dijelimo nama zajedničku domovinu živeći jedni pored drugih, te dijelimo jedinstveno kulturno naslijeđe koje obogaćuje živopisni mozaik društvene slike naroda u Bosni i Hercegovini. Na ovaj Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, odajemo počast i sjećamo se bezbrojnih romskih života izgubljenih tokom najmračnijih poglavlja historije. Ovo je dan refleksije, prepoznavanja i poštovanja prema otpornosti i duhu romske zajednice - kazao je reisul-ulema.

Dodaje da se današnjim prisjećanjem na zločine nad Romima tokom genocida u Drugom svjetskom ratu ponovo potvrđuje posvećenost principima pravde, ravnopravnosti i ljudskog dostojanstva.

- Sjećanje je od suštinske važnosti, ne samo da odamo počast žrtvama, već i da educiramo buduće generacije o užasima predrasuda, diskriminacije i netolerancije. Ono služi kao snažan podsjetnik na važnost jedinstva protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti - rekao je reisul-ulema Kavazović.

Podsjetio je kako su bošnjačka ulema i bošnjački narod pojedinačno svojim doprinosom antifašističkoj borbi i kroz potpisivanje muslimanskih rezolucija ispisali svijetle stranice u pokušaju zaštite svoje braće Roma od zla fašizma.

- Neka ovaj dan bude prilika da se prisjetimo naše zajedničke historije i da obnovimo našu posvećenost izgradnji društva utemeljenog na međusobnom poštovanju, razumijevanju i suosjećanju. Sjećanjem na prošlost trasiramo put ka budućnosti u kojoj sve zajednice mogu živjeti u harmoniji i miru - kaže se u izjavi reisul-uleme povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta.

Obilježavanjem ovog dana podsjeća se na noć između 2. i 3. augusta 1944. godine, kada je u gasne komore poslato i pogubljeno 2.897 Roma u logoru Aušvic u takozvanom “Porodičnom kampu za Cigane“.

Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine, 2. august je proglašen Danom sjećanja na romske žrtve Holokausta.

Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se širom Evrope od 2012. godine. Tog dana, sjećanjima i komemoracijama obilježava se stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog svjetskog rata, a ovaj dan je uvršten i u zvanični kalendar važnih datuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(MINA)