A+ A A-

Reisul-ulema dobitnik nagrade "Imam El-Karafi"

  • 0101

Nagradu dodjeljuje Generalni sekretarijat vijeća muftija svijeta koji okuplja većinu vijeća i organizacija koje se bave izdavanjem fetvi u svijetu.

Nagrada "Imam El-Karafi" dodjeljuje se istaknutim islamskim pravnicima koji su svojim radom između ostalog dali doprinos islamskoj pravnoj nauci i institucionalnom organizovanju vjerskog života muslimana i izdavanja fetvi kao odgovora na savremene izazove s kojima se muslimani susreću.

Nagrada je reisul-ulemi dodijeljena na godišnjoj konferenciji koja svake godine okuplja muftije i poglavare islamskih zajednica iz muslimanskog svijeta.

Reisul-ulemi je nagradu uručio vrhovni muftija Egipta Ševki Ibrahim Alam.

Ovogodišnja konferencija organizovana je pod pokroviteljstvom predsjednika Arapske Republike Egipat Abdulfetaha es-Sisija a učesnici će na dvodnevnom skupu raspravljati o temi "Fetva i moralna izgradnja u užurbanom svijetu".

U svom obraćanju, nakon što mu je uručena nagrada, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je zahvalio na podršci Egipta Rezoluciji o genocidu u Srebrenici usvojenoj u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i podsjetio na stradanje naroda u Gazi, te potrebu da čovječanstvo počne učiti iz svojih grešaka.

- Moja domovina Bosna i Hercegovina je jedna mala evropska zemlja na brdovitom Balkanu. Stoljećima je mjesto susretanja različitih vjera, kultura i tradicija. Prije pet stoljeća moj bošnjački narod prihvatio je islam i s novom vjerom, njenu veliku kulturu i civilizaciju kojom je izgradio poseban bosanski duh s okusom islama, po čemu je Bosna i Hercegovina prepoznata u Evropi.

Prožeti ljubavlju i vođeni širinom i vedrinom islama bosanskohercegovački muslimani su izgradili novi svijet u srcu Evrope koji ju je oplemenio i učinio raznovrsnijom.

Velika zasluga na tom putu pripada običnim ljudima, zanatlijama, umjetnicima a posebno ulemi, koja je bila i ostala pronositelj vjere, slobode i ljubavi u našem narodu - kazao je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

(MINA)