A+ A A-

Reisu-l-ulema: Srebrenica je izvorište svijesti o sebi i svijetu u kojem živimo

11 07 2024 02 reis dzenaza potocari

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je kazao da je Srebrenica postala okupljalište, izvorište svijesti o sebi i svijetu u kojem živimo.

U Potočarima je danas reisul-ulema predvodio dženaza-namaz za 14 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Obraćajući se hiljadama prisutnih, reisul-ulema je kazao da je genocid u Srebrenici priznata svjetska činjenica, čije se nijekanje gubi i postaje nečujno među glasovima dostojanstvenog i javnog sjećanja.

- Nažalost, polahko se umnožavaju i decenije od njegova krvavog događanja, a da se potpuna pravda i istina o žrtvama čekaju. Genocid u Srebrenici je postao kamen međaš naše biološke egzistencije, razdjelnica naše ukupne narodne fizionomije. Mi od prije ne ličimo na sebe od poslije Genocida. Srebrenica je postala naše okupljalište, izvorište svijesti o sebi i svijetu u kojem živimo - kazao je on.

On je naglasio da nas bijeli nišani podsjećaju na čistoću duša i nevinost srca šehida.

- Ovdje smo zbog njih, da ih se sjećamo i upućujemo dove Svevišnjem za njih.

Ali, ovdje smo i zbog nas živih, da obnovimo zavjet Bogu, očevima i zemlji, da više nikada nećemo nikome dozvoliti da nekažnjen počini zločin genocida nad našim narodom. Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom, mjestom mira i suživota svih njenih ljudi - akcentirao je reisul-ulema.

Pozvao je da se "zagledamo u ove bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje".

- To su uskličnici koji nas opominju. Izdignimo se iznad naše prizemne sebičnosti, pohlepe i umišljenosti. Neka njihova bjelina bude dovoljno snažna i inspirativna za nas da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima našeg mira, sigurnosti i budućnosti. U onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka, ako ne budemo brinuli o sebi.

Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih, u Božiju milost i historijsku pravdu. I zato nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine -  istaknuo je reisul-ulema.

Istina o Srebrenici je potrebna svim ljudima na Zemlji, izjavio je reisul-ulema Kavazović.

- Srebrenica jeste mjesto našeg stradanja. Ali, mi je zajedno možemo učiniti mjestom mira; mjestom nade i ohrabrenja za sve nas; mjestom istine za žrtve i pravdom za zločince i za  one koji ih štite i veličaju. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju. Pozivamo i one koji nose moralnu odgovornost za počinjeni zločin u Srebrenici da i sami pronađu snagu u sebi i hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde - poručio je on u Potočarima.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović proučio je dovu "Svemogući Bože,  Gospodaru ljudi, Vladaru ljudi, zaštiti nas od zla šejtana napasnika, koji zle misli unosi u srca ljudi, od džinova i od  ljudi. Svemilosni Bože, zahvaljujemo Ti na blagodatima vjere i života na zemlji od koje si nas stvorio, iz koje nas hraniš i u koju nas ponovo vraćaš. Bože naš, obdari nas neugasivom žeđi za Tvojom ljubavlju i milošću, kojima nema kraja. Otvori nam srca za praštanje onako kako ti praštaš nama griješnima.  Utječemo Ti se od zla svoje strasti, od zla šejtanova i njegovog zavođenja i od toga da sebi učinimo zlo ili ga prouzročimo drugim ljudima. Sklanjamo se pod Tvoju zaštitu od zla naših djela. Priznajemo Tvoju blagodat prema nama i priznajemo grijehe naše. Oprosti nama griješnima, jer grijehe ne prašta niko osim Tebe. Bože, učini nas od onih koji se kaju i koji se čiste. Bože, Tebi se predajemo, u Te vjerujemo, na Te se oslanjamo, Tebi se obraćamo, s Tvojim imenom izlazimo protiv dušmana naših. Bože, smiluj nam se, sačuvaj nas i ojačaj nas. Bože naš, primi ovu braću našu, sestre naše i djecu našu u okrilje Svoje milosti, smiluj im se i oprosti i im. Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi, učvrsti naše korake u istini i pravdi, osnaži nam volju u bratstvu i zajedništvu, udruži misli naše u domu i domovini. Molimo te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda,  da majčina suza bude molitva, da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Amin!"

(MINA)