A+ A A-

Ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar posjetila reisul-ulemu

10 07 2024 01 reis katarska ministrica

Ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lolwah Rashid Al-Khater danas je posjetila Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje se sastala sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. 

Posjeta je realizovana u okviru višednevnog boravka ministrice Al-Khater u Bosni i Hercegovini. 

Ovom prilikom je razgovarano o odnosu dvije države, pri čemu je istaknuta zahvalnost Državi Katar zbog podrške koju pruža našoj zemlji, kao i Islamskoj zajednici. 

- Država Katar je jako prisutna u Bosni i Hercegovini kroz različite projekte. Posebno smo zahvalni mi iz Islamske zajednice zbog projekata koje podržavaju, poput obnove Fakulteta islamskih nauka i Gazi Husrev-begove biblioteke, potom pomoći različitim socijalnim projektima, te obnova džamija i medresa.

Imali smo priliku razgovarati i o nekim novim projektima, a ministrica je pokazala i izrazila veliko razumijevanje za ono što radimo i obećala da će sa svoje strane učiniti ono što je u njenoj moći da nam se još pomogne - istakao je ovom prilikom reisul-ulema Kavazović.

Ministrica je ukazala na značajnu ulogu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kada je riječ o očuvanju islamske baštine u zemljama Balkana.

- Uistinu ono što sam danas vidjela i čula o velikim projektima koje vodi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini daje razloga da mi u arapskim islamskim zemljama budemo ponosni na ovu Zajednicu - poručila je Al-Khater. 

10 07 2024 01 reis katarska ministrica 1

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, ministrica Al-Khater će prisustvovati i obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i ukopu identifikovanih žrtava.

- Vrlo sam sretna da sam u posjeti Bosni i Hercegovini i posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Ali ne mogu da zaboravim da u Bosnu i Hercegovinu dolazim tužnim povodom, riječ je o sjećanju na genocid u Srebrenici 11. jula 1995. godine, datum koji je Generalna skupština prihvatila kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Također, ova komemoracija dolazi u sjenci sličnih događaja u opkoljenoj Gazi. Ono što doživljavaju Palestinci u Gazi je genocid sličan onome koji je doživio narod u Srebrenici i Bosni i Hercegovini - istakla je ministrica Al-Khater.

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici bila je i jedna od tema sastanka u Rijasetu Islamske zajednice.  

- Pogotovo sam zamolio ministricu da, s obzirom da se sljedeće godine obilježava 30. godišnjica genocida u Srebrenici, sa svoje strane učini koliko god je moguće, da islamske zemlje budu prisutne na godišnjici, te da Srebrenica na svaki mogući način ostane tačka oko koje će islamski svijet voditi računa i u budućnosti - poručio je reisul-ulema.

Tokom posjete ministrica će realizovati nekoliko susreta, te uzeti učešće u programima s kojih će biti upućene određene poruke o aktuelnim društvenim i međunarodnim pitanjima.

(Preporod.info)