Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulemu posjetio direktor iranske Organizacija za islamsku kulturu i komunikacije

10 06 2024 02 reis delegacija iran

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio Nj.E. dr. Mohammad Mahdi Imanipour, direktor Organizacije za islamsku kulturu i komunikacije Islamske Republike Iran, s delegacijom.

Delegacija sudjeluje na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Uloga misticizma u islamskoj civilizaciji, utjecaj škole Ibn Arebija na Balkanu", koja se održava u saradnji s Ambasadom Irana u Bosni i Hercegovini i Bošnjačkim institutom od 9-13. juna ove godine.

Imanipour je reisul-ulemi zahvalio na taziji vlastima i narodu Irana povodom tragičnog događaja u kom su, pored ostalih, život izgubili i iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir Abdollahian.

Reisul-ulema je kazao da se raduje svakom susretu sa svojom braćom iz muslimanskog svijeta i da se raduje njihovim uspjesima i tuguje kada se nađu u kakvoj nevolji, te sa svoje strane, izrazio zahvalnost Iranu na podršci usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Dvojica sagovornika su razgovarala o situaciji u svijetu, te posebno o Gazi i brutalnom cionističkom masakriranju i izgladnjivanju njenih stanovnika, naročito djece i žena, te izrazili nadu da će odgovorni za te pokolje i tu destrukciju biti izvedeni pred lice pravde.

Zaključili su da je Gaza pokazala u kakvom se stanju nalazi aktuelna civilizacija, ali i da je probudila savjest čovječanstva i po svemu sudeći najavila novo doba u kome Bog i vjerske vrijednosti neće biti zaobilaženi i isključivani iz javnog narativa, već da će biti u samom centru novog svjetskog poretka koji se, po svemu sudeći, upravo rađa.

Očuvanje porodice, pravilno obrazovanje i izgradnja mladih i vještačka inteligencija trebali bi biti u fokusu interesovanja u narednom periodu, kazali su.

Reisul-ulema je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Islamske zajednice sa Iranom, naročito na planu kulture, obrazovanja i umjetnosti.

- To su područja na kojima možemo i trebamo sarađivati i ubuduće, a ova vaša posjeta Sarajevu i prisustvo konferenciji posvećenoj sufizmu, otvara još jedna vrata za uspješnu i plodonosnu saradnju - kazao je reisul-ulema.

(Preporod.info)